Proteinforskare invald i European Academy of Sciences

Bild 1 av 1
Pernilla Wittung-Stafshede
Pernilla Wittung-Stafshede, professor i kemisk biologi.

Pernilla Wittung-Stafshede, professor i kemisk biologi vid Chalmers med fokus på proteiners roll i degenerativa sjukdomar och cancer, har valts in i European Academy of Sciences. 

Europeiska vetenskapsakademin, EURASC, är en oberoende organisation bestående av framstående forskare som förenas av sitt engagemang för att främja vetenskap och teknologi. Pernilla Wittung-Stafshede har valts in i kemisektionen.

Hur reagerade du när du fick veta att du valts in i akademin?

− Jag blev totalt överraskad, det är jätteroligt. Jag blir glad när för mig okända forskare har luskat fram mig och tycker jag är värd att bli invald. Det är en spännande akademi med en imponerande lista av ledamöter, som ordnar mindre events samt en årlig konferens. En akademi som denna kan öka akademiskt nätverkandet i Europa, vilket alltid behövs.

Vad tror du att du kan bidra med?

− Jag hoppas att jag kan bidra med min kunskap och mitt engagemang. Till exempel är jämställdhet en viktig fråga på europeisk nivå där Sverige kan hjälpa och ge inspel till andra. Tillsammans kan alla bli mer stärka i att driva frågan, även Sverige. Jag tror också att man kan lobba för viktiga akademiska frågor via denna typ av organisation till högsta EU-nivå och politiker, till exempel runt finansiering, mobilitet, och fri forskning med mera. 

Vad kan invalet betyda för din forskning?

− Det kommer ge mig nya kontakter och man vet aldrig hur detta påverkar forskningen. Ofta är det oväntade möten mellan forskare som gör olika saker som leder till de stora genombrotten. Därför är det viktigt att mötas informellt och prata forskning. 

 

Övriga Chalmersforskare i European Academy of Sciences

  • Tünde Fülöp, professor, Fysik
  • Krister Holmberg, professor emeritus, Kemi och kemiteknik
  • Peter Jagers, professor emeritus, Matematiska vetenskaper 

 

Läs mer om Pernilla Wittung-Stafshedes forskning: 

Kontakt

Pernilla Wittung Stafshede
  • Professor, Kemisk biologi, Life Sciences

Skribent

Susanne Nilsson Lindh