Mikroalger ska omvandla restvatten till värdefull resurs

Bild 1 av 1
Odling av marina mikroalger i en multi-cultivator
Odling av marina mikroalger i en multi-cultivator. Foto: Valeria Villanova/Göteborgs universitet

Ett nytt EU-projekt, SEAlgaePower, ska utveckla tekniker där man med mikroalger omvandlar näringsrikt restvatten från sjömatsindustrin till värdefulla produkter. I projektet deltar tretton partners från sju länder, däribland Chalmers tekniska högskola.

Den ökande graden av förädling inom sjömatsindustrin genererar stora mängder näringsrikt processvatten, vilket idag hanteras som avfall och är kostsamt att rena. Samtidigt ökar efterfrågan på nya, koldioxidneutrala källor till livsmedel, material och energi.

Det nya forskningsprojektet SEAlgeaPower samlar ledande universitet, forskningsinstitut, industripartner och innovationsexperter för att utveckla tekniker som omvandlar industrins vattenströmmar till värdefulla, hållbara produkter. I projektet, som koordineras av Cornelia Spetea Wiklund, professor vid Göteborgs universitet, använder man mikroalgers naturliga förmåga att fånga upp och återvinna näringsämnen.

”Omvandlar kostnad till inkomst”

Projektet kommer att utveckla innovativa system som renar restvatten och samtidigt producerar biomassa för nya produkter såsom livsmedelsingredienser, fiskfoder, gödningsmedel, kosttillskott, och medicinskt aktiva material.

– Vårt mål är att omvandla en kostnad till en inkomst. Genom att koppla samman vattenbruk med algodling kan vi minska miljöpåverkan, återvinna värdefulla näringsämnen och skapa nya marknadsmöjligheter för hållbar blå tillväxt, säger Cornelia Spetea Wiklund.

Två frågor i fokus

SEAlgaePower undersöker främst två forskningsfrågor:

  • Hur kan marina mikroalger från Nordsjön och Medelhavet användas för att rena näringsrikt restvatten från vattenbruk och fiskförädling?
  • Hur kan den resulterande biomassan omvandlas till koldioxidneutrala, biobaserade ingredienser för flera olika marknader?

I projektet kombineras expertis inom marin bioteknik, bioraffinering, cirkulära värdekedjor och hållbarhetsbedömning. På så sätt kommer projektet att främja den senaste tekniken inom blå bioteknik och bidra till EU:s mål för den gröna given och nollavfall.

Målet är mångsidigt utbud av alternativa protein

Ingrid Undelands forskargrupp vid Chalmers tekniska högskola deltar i projektet. De har lång erfarenhet av blå biomassor, näringsprofilering, extraktion av nya proteiningredienser samt metoder för att optimera kvaliteten på dessa. Sammantaget arbetar man med att stimulera ett mer mångsidigt utbud av alternativt protein, där blå proteinkällor kompletterar de gröna.

− Vi har under många år arbetat för att öka cirkulariteten inom sjömatsindustrin; inte minst via nyttjandet av alger för att återföra förlorande näringsämnen till livsmedelskedjan. Detta projekt växlar upp vårt arbete ytterligare, säger Ingrid Undeland, professor inom livsmedelsvetenskap.

Projektet består inte bara av spetsforskning på olika universitet, det har även en direkt koppling till industrin genom branschpartnerna Klädesholmen Seafood och Ragn-Sells Havbruk som tillhandahåller verkliga restvattenströmmar och valideringsmiljöer.


Förväntade resultat

Under de kommande tre åren kommer SEAlgaePower att:

  • Identifiera mikroalgsarter som är anpassade till vatten från norra Europa och medelhavet, och som är lämpliga för odling i restvattenströmmar från vattenbruk och sjömatsprocessning.
  • Demonstrera ett näringsämnesupptag på mer än 90 procent och en effektiv biomassaproduktion.
  • Utveckla bioraffenaderisekvenser för att utvinna proteiner, omega-3-oljor, pigment och polysackarider.
  • Utveckla prototyper/ingredienser för livsmedel, foder, gödningsmedel, kosttillskott, och tillämpningar inom sjukvården.
  • Utvärdera miljömässig, social- och ekonomisk prestanda för att styra en ansvarsfull uppskalning.

Mer om SEAlgaePower

  • I projektet deltar Göteborgs universitet, Chalmers tekniska högskola, Rise forskningsinstitut, Norce forskningsinstitut (Norge), University of Aveiro (Portugal), University of Palermo (Italien), DTI (Danmark), NIBIO (Norge), NFH (Danmark), SITES (Irland), University of São Paulo (Brasilien), Klädesholmen Seafood AB och Ragn-Sells Havbruk (Norge)

 

Kontakt

Ingrid Undeland
  • Professor, Livsmedelsvetenskap, Life Sciences