I tisdags, 3 maj inleddes Vetenskapsfestivalen i Göteborg. Chalmers och kemiforskare finns som tidigare år med i programmet. De uppskattade slajmlabben för skolbarn återkommer. Forskaren Martin Rahm tar sig an uppdraget att berätta vad kemi verkligen är, i det allmänna programmet.
”Om vi kemister inte berättar vad kemi är vem ska då göra det?”
När Martin Rahm fick frågan från Vetenskapsfestivalen att medverka i programmet var det självklart för honom att tacka ja. Som regel säger han aldrig nej till en chans att sprida passion för vetenskapen. På lördag 7 maj kl 11 ställer han sig därför på en av Vetenskapsfestivalens scener på Humanisten, Göteborgs Universitet för att bidra till den viktiga missionen.
– Kemi är allt för ofta associerat med negativa miljöaspekter, och allt för sällan med vad det verkligen är: ett spännande verktyg för att bygga en bättre värld samt nyckeln till det okända! Om vi kemister inte berättar vad kemi är, vem ska då göra det?, säger Martin Rahm docent på institutionen för kemi och kemiteknik.
”Kul erfarenhet för barn att få vara i ett riktigt labb”
När Slajmlabbet gjordes första gången 2018 blev det genast ett uppskattat inslag på Vetenskapsfestivalen. Initiativet togs av Anna Ström, biträdande professor på kemi och kemiteknik tillsammans med Johanna Andersson, som var doktorand på institutionen. Då assisterade Robin Nilsson som sen tog på sig huvudansvaret för slajmlabbet. I år får han hjälp av Roujin Ghaffari, doktorand på kemi och kemiteknik.
– Jag ser Slajmlabbet som ett roligt sätt för barn att få känna på hur det är att vara i ett riktigt laboratorium. Förhoppningsvis lär de sig också lite mer om kemin som slajmen består av, säger Robin Nilsson, doktorand på institutionen för kemi och kemiteknik
Mer kemi för barn på Vetenskapsfestivalen
På festivalen kan barn också upptäcka kemi i föreställningen ”Kemi med Alfons Åberg”. Föreställningen har tagits fram i ett samarbete där Chalmers institutionen för kemi och kemiteknik är en av parterna.