På sommarforskarskolan är naturvetenskap roligt och coolt

​– Det är coolt att få vara i ett sådant här labb, säger Alice, en av deltagarna på Unga forskares sommarforskarskola. Första veckan i juli befinner sig hon och drygt 50 andra ungdomar mellan 13 och 16, på Chalmers tekniska högskola för att experimentera och utforska i kemilabben.

​Entréhallen i Kemihuset är fylld av unga tjejer och killar som testar, analyserar och antecknar resultat. Stämningen i de för övrigt semestertomma lokalerna har gått från slumrande till lekfull och nyfiken. Tennisbollar rullar ner för en trappa och det hänger måttband från höga höjer. Det visar sig att de här unga forskarna håller på att testa och mäta gravitationen på olika sätt. 

"Något helt annat än skolan"

Inne på ett av kurslabben står det mikroskop på bänkarna och alla bär labbrockar. Med hjälp av olika tester ska de identifiera bakterier. Vid en av bänkarna finns Alice. Hon har precis gått ut åttan och rest hela vägen från Orust. Hennes pappa brukar hjälpa henne att kolla upp olika sommaraktiviteter och då dök sommarforskarskolan upp. Hans vägledning verkar ha fallit väl ut. Ordet coolt återkommer flera gånger när Alice berättar hur det är att vara här. 

– Det här är något helt annat än vad man får göra i skolan. Det finns mer och annan utrustning här. Det är kul och spännande. Chalmers är en svår skola att komma in på så det är speciellt att få vara här, säger Alice 
Ivar och Malte som också befinner sig på labbet har föräldrar som arbetar på företaget AstraZeneca, som är medarrangörer till sommarforskarskolan. För dem låg det nära till hands att anmäla sig. Liksom Alice tycker de att det är kul och att det de får göra på sommarforskarskolan skiljer sig mycket från kemin och biologin i skolan. 
– Det är väldigt intressant, vi går mer in på djupet och man får lära sig mycket som man inte får lära sig i skolan, säger Ivar. 
– Stämningen är bra, det är bra människor här, bra handledare och vi gör roliga grejer, fyller Malte i. 

Ska väcka ungas intresse för naturvetenskap och teknik

Huvudsyftet med sommarforskarskolan är att få unga intresserade av naturvetenskap och teknik. Av det ungdomarna i labbet berättar verkar det finns goda möjligheter att kunna uppnå det målet. För handledarna som består av universitetsstudenter är det också ett givande arrangemang. De får möjlighet att utveckla och testa sina färdigheter att lära ut.

Och vad skulle då Alice, Ivar och Malte säga till någon som funderar på att vara med på sommarforskarskolan i framtiden.

– Testa innan du dömer bort något säger Ivar.

– Det är definitivt värt att lägga en vecka av sommarlovet på, säger alla tre.

Mer om sommarforskarskolan

Sommarforskarskolan samlar cirka 100 unga teknik- och naturvetenskapligt intresserade ungdomar i åldrarna 13 - 16 år, som under en vecka får utmana sig själva och utveckla sitt intresse för forskning. AstraZenecas sommarforskarskola hålls i två omgångar, på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm och på Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Unga inspireras bäst av andra unga, därför leds deltagarna av engagerade universitetsstudenter, som inspirerar och coachar eleverna. Genom problembaserat lärande, kreativitet och tänk utanför boxen, erbjuds alla oavsett nivå en utmaning. Vägen till målet är viktigare än resultatet, och här finns varken betyg eller färdiga facit. 
Sommarforskarskolan arrangeras med stöd av AstraZeneca som en del i deras satsningar för att stimulera ungdomars intresse för naturvetenskap och teknik.

Mer om unga forskare

Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsförbund med syfte att ge unga förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Unga Forskare grundades 1977 och engagerar årligen 8000 ungdomar genom medlemskap eller deltagande i olika verksamheter.

Unga forskares webbplats

Skribent

Jenny Holmstrand