Nominerade till fina priser för social samhällsnytta

Bild 1 av 1
Bild på forskare i laboratoriemiljö
En av de första ”Jobbsprångare” som Henrik Leion tog emot är Esraa Darwish. Idag är hon doktorand på avdelningen Energi & Material. Bilden togs när arbetade som projektassistent i en forskargrupp inriktad på återvinning av batterier. Foto: Henrik Sandsjö

När Henrik Leion började engagera sig i Jobbsprånget drevs han först av den ideella tanken att göra skillnad för någon annan. Sen blev han snabbt medveten om vilket tillskott praktikanterna är i hans och institutionens forskning. Nästa vecka är han och kollegan Diana Bernin på Jobbsprånget Summit 2025 där Chalmers är nominerade till två fina priser för att ha öppna dörren till den svenska arbetsmarknaden för nyanlända akademiker genom Jobbsprånget. 

Jobbsprånget är Sveriges största praktikprogram för utrikesfödda akademiker. De som deltar i programmet får motsvarande ersättning som a-kassa och praktikplatsen får inte konkurrera med ordinarie tjänster. 

– Det vi gör här på Chalmers passar väldigt bra in i det perspektivet. Det finns massor av saker som behöver göras på en forskningsavdelning som inte ryms i någon tjänst men det kan ge en praktikant värdefull arbetslivserfarenhet och meriter, säger Henrik Leion, biträdande professor på institutionen för kemi och kemiteknik.  

Upptäckte ett glapp i systemet – hittade Jobbsprånget 

Henrik Leion hittade till Jobbsprånget för att han upptäckte att det var något som saknades. Det var flera kompetenta kandidater som sökte tjänster på hans avdelning som inte kunde få något jobb eftersom de saknade arbetslivserfarenhet och referenser. 

– Hade jag bara haft någon att ringa till så hade de fått jobbet. Det kändes fel att det skulle vara så, jag ville försöka göra något åt det, började googla runt och hittade Jobbsprånget, berättar Henrik Leion. 

Kompetensen kan variera en hel del bland dem som söker platserna men det brukar inte vara något större problem att anpassa praktiken till olika utbildningsbakgrunder och erfarenheter menar Henrik Leion. Hans erfarenhet hittills är att de sökande ofta ligger på en väldigt hög nivå. 

– Men det är viktigt att tänka till på hur man formulerar sin annons till praktikplatsen, så det blir bra för personen som söker och för den som ska handleda, säger Henrik Leion.

Utöver att stärka arbetet på forskningslaboratoriet har Henrik Leion flera goda exempel på Jobbsprångare som bidragit med vetenskaplig output i publicerade artiklar. En av dem, som dessutom visade sig vara så bra att hon fick förlängt på institutionen är Henriks Leions första Jobbsprångare, Esraa Darwish. Idag doktorerar Esraa Darwish inom kärnkemi. 
 
– Jobbsprånget gjorde det möjligt för mig att komma in i akademin på Chalmers, där jag kom in en miljö som var mycket välkomnande och stöttande och som erbjöd mig utmärkt handledning. Det hjälpte mig att växa akademiskt och utveckla mina färdigheter, vilket i sin tur uppmuntrade mig att fortsätta min resa på Chalmers, säger Esraa Darwish, doktorand på institututionen för kemi och kemiteknik.


Kvitto på hur Chalmers gör skillnad 

Det förfaller som att jobbsprånget har blivit en naturlig del av Henrik Leions arbetsliv. Han har lite svårt att komma ihåg när han började och exakt hur många praktikanter han har tagit emot. Dessutom har han uppmuntrat kollegor att upptäcka Jobbsprånget, som Diana Bernin, docent på samma institution. Tack vare Leandro Cid Gomes and Emmanouela Levantaki i hennes forskargrupp har hon kunnat ta emot flera praktikanter.

Det totala antalet som tagits emot på institutionen börjar nå en hög siffra. På hela Chalmers är den ännu högre, åttiofyra sedan starten och nitton det gångna året. 

– Chalmers tar emot Jobbsprångare i många olika delar av organisationen och det är hela högskolan som har nominerats. Jag och Diana Bernin har valts ut som representanter av organisationen bakom Jobbsprånget eftersom vi har tagit emot många praktikanter och fått extra fin feedback, säger Henrik Leion.

Som för alla nominerade pristagare blir det en nervös väntan nästa vecka, men Henrik Leion verkar anse att Jobbsprånget redan är en stor vinst för Chalmers.

–  Det är alltid kul att vinna men jag är mest glad för att det här är ett kvitto på skillnaden som Chalmers gör i Jobbprånget samtidigt som vi själva får så mycket ut av det. En klassisk win-win kan man säga, avslutar Henrik Leion. 

Mer om Jobbsprånget Summit och Jobbsprånget 

Chalmers tekniska högskola har nominerats i kategorierna "Accelerator of the Year" and "Social Impact Award". Priserna delas ut på ”Employer Stars and Heroes Awards på Jobbsprånget Summit 15 maj 2025. Totalt finns fyra kategorier med fem arbetsgivare nominerade i varje. 

Läs mer och/eller anmäl dig till Jobbsprånget Summit

Läs mer om Jobbsprånget 

Skribent

Jenny Holmstrand