IVA:s årliga 100-lista sätter ljuset på aktuell forskning med potential att skapa nytta genom kommersialisering, affärs- och metodutveckling eller samhällspåverkan. Två forskningsprojekt från institutionen för kemi och kemiteknik lyfts fram på årets lista. Båda handlar om att återvinna värdefulla resurser och omvandla avfall till vinster för miljön, samhället och industrin.
Ett samarbete mellan forskare på institutionen, Lunds universitet, Johns Hopkins University och tre ytterligare projekt där forskare från institutionen är involverade finns också med på IVA:s 100 lista 2024.
Metaller från avfall tillbaka till batterier med grön kemisk metod
”Förbrukade litiumjonbatterier innehåller värdefulla metaller som litium, kobolt, mangan, nickel, aluminium och koppar. Vissa av dessa metaller bryts inte inom EU och måste importeras. Vi har därför en skyldighet att återvinna metallerna från avfallet med hållbara processer. Traditionell återvinning av batterier använder starka kemikalier och genererar sekundärt avfall. Dessutom går en del av de värdefulla metallerna förlorade i de olika stegen och återvinns aldrig.
Vår teknik gör återvinningen smartare och grönare eftersom vi använder organiska kemikalier. Med hjälp av organisk syra återvinner vi det mesta av litiumet och aluminiumet. Att separera dem är därefter mycket enkelt och båda metallerna kan återanvändas. Aluminium återvinns ofta som en biprodukt och används aldrig igen. Vår teknik håller ihop batterimetallerna (kobolt, nickel och mangan) viket gör att nya katoder kommer produceras när forskningen är avslutad. Vi undersöker också metoder för att återbilda kemikalierna så att de kan användas igen.”
Ansvarig forskare: Martina Petranikova, Léa Rouquette, Nathália Vieceli
Mer om metoden och forskningen i pressmeddelande från Chalmers
Vattenrening och vätgas från återvunnen slipmull
I Sverige förbränns och deponeras årligen tusentals ton slipmull från stål- och tillverkningsindustrin. Detta bidrar inte bara till stora energi- och materialförluster, utan medför även ökande ekonomiska kostnader för avfallshantering i relation till vår omställning till ett hållbart samhälle. Med vår unika återvinningsmetod baserad på hydrometallurgi, kan vi återvinna 80% av slipmull från stålbearbetning genom att producera järnklorid till vattenrening och vätgas som bidrar till grön energi. Att erbjuda ett ekonomiskt alternativ till deponering gynnar miljön och bidrar till en lösning av ett samhällsproblem, men även till att stärka svensk konkurrenskraft. Vårt mål är att i framtiden kunna erbjuda en långsiktig lösning för avfall från stålproduktion och att ersätta dagens malmsbaserade järnklorid. I demonstrationsförsök med SKF och Scania har vi visat att järnklorid från slipmull uppfyller renhetskrav och lämpar sig till avloppsvattenrening.
Ansvarig forskare: Thomas Ottink och Martina Petranikova
Forskningen var även med på IVA:s 100 lista 2023
Fler projekt på listan med anknytning till institutionen
Samarbete mellan forskare på institutionen, Lunds universitet, Johns Hopkins University
“Från hår till hälsa – enkelt test visar cancern tidigt”
Forskare från institutionen: Per Malmberg
Projekt med med ursprung i forskning på institutionen:
”Icke-invasiv utandningsmätare för glukosövervakning med ett enda andetag”
Forskare från institutionen: Martin Andersson
“Koldioxidinfångning utan dyr och energikrävande gasseparation”
Forskare från institutionen: Henrik Leion
“KORALL - En ny metod för koldioxidinfångning”
Forskare från institutionen: Diana Bernin