
Under de första fem åren har forskningscentrum FibRe engagerat cirka 150 personer i sin verksamhet, haft mer än 20 doktorander och postdoktorer i 25 olika projekt. Centrumets forskning har lett till ett 40-tal publikationer och bidragit till rekryteringen av forskningsspecialister vid både Chalmers tekniska högskola och Kungliga Tekniska högskolan (KTH). Nu har FibRe beviljats en förlängning och kan inleda Fas II.
En av hörnstenarna för framgång i Fas I var det nära samarbetet mellan KTH, Chalmers och alla parters som är involverade i centrumet. Tack vare en omfattande mötesstruktur har FibRe kunnat utveckla ett gediget nätverk och effektiva vetenskapliga samarbeten.
Catarina Vannfält, material- och innovationsutvecklare på IKEA, som har varit partner i Fas I, berättar om IKEAS syn på Fas II:
– IKEA:s förhoppning under de kommande fem åren är att vi ska fortsätta få nya insikter och kunskap genom samverkan mellan industri och akademi. Att arbeta tillsammans mot ett gemensamt mål och i slutändan ha ett biobaserat material som ett alternativ till konventionell plast. Utmaningen blir att hitta en kostnadseffektiv lösning som kan användas i storskalig produktion.
Efter Fas I, som förbättrade fiberdeformerbarheten genom mjukgöring och kemisk modifiering, syftar Fas II till att uppnå högre tekniska mognadsnivåer (TRL 3-4) och noggrant beakta tekno-ekonomiska aspekter. För att realisera samhällsnyttan av FibRes forskning fullt ut är det viktigt att driva innovation. Fas II kommer att kombinera grundforskning med initiativ som underlättar innovationer. Viktiga mål inkluderar att utveckla modifieringar som underlättar termobehandling av lignocellulosabaserade material, struktur-egenskapsmodeller, metoder med rumslig upplösning på nm till μm-skala för att upptäcka effekter av modifieringar, ett omfattande materialbibliotek och återvinningstekniker.
- Centrumföreståndare, Kemi och kemiteknik