Du har kanske sett det på Chalmers årsredovisning från 2016. E-pappret som docent Andreas Dahlin och hans doktorand Kunli Xiong, utvecklade har väckt nyfikenhet även utanför Chalmers gränser. I slutet av förra året vann Andreas Dahlin och hans papper EM i Science Slam. Nu har pappret fått rejäl skjuts mot förverkligande då det blir finansierat med 30 miljoner från SSF.
Andreas Dahlin, docent inom tillämpad kemi på Chalmers, har utvecklat ett nano-tunt e-papper som kan visa samtliga färger inom RGB-skalan. Pappret avger inte ljus, som digitala displayer gör, utan reflekterar omgivningens ljus. Det går att ändra färgen som reflekteras genom elektiska impulser. Detta gör att pappret knappt drar någon energi alls och fungerar bättre än vanliga displayer i dagsljus. Med sin nya teknologi har Andreas Dahlin rönt framgångar i Europa genom att vinna EM i Science slam, en tävlingsform som handlar om bästa populärvetenskapliga presentation. För att kunna ta steget vidare i sin forskning har Andreas Dahlin bara haft en utmaning: finansiering. Nu har Stiftelsen för strategisk forskning, SSF, beviljat 30 miljoner kronor för att e-pappret ska kunna vidareutvecklas.
Du fick 30 miljoner kronor från SSF. Vad ska du göra nu?
Det här förändrar ju definitivt saker och ting! Till en början ska jag nog fira med mina medsökande i Norrköping och så ska vi lägga upp en plan. Sen måste jag definitivt skaffa mer labbutrymme!
Vad blir ditt nästa steg rent forskningsmässigt?
Det är nog faktiskt att ta några steg tillbaka och hitta nya infallsvinklar istället för att köra på i samma spår som innan. Nu har vi mer resurser och hyfsat lång tid på oss jämfört med tidigare. Jag tror vi bör göra lite tester och läsa på ännu mer i syfte att hitta nya idéer, även om projektet förstås fortfarande kommer att handla om plasmon-strukturer och reflektiva färgade ytor.
Vad innebär satsningen för din forskning?
Det här projektet blir nu en del av min forskning på ett mer formellt sätt och jag breddar verkligen mina aktiviteter eftersom epappret är ganska annorlunda gentemot min andra forskning.
Det är inte detta du haft i fokus i din forskning hittills. Kommer e-pappret bli ditt nya huvudområde?
Nej inte min huvudaktivitet än, men det kommer helt klart bli en betydande del.
När, tror du, att vi kommer ha ett e-papper som visar alla färger ute på marknaden?
Enligt SSF så är tanken att finansiera projekt som kan ge tillämpningar inom 5-15 år. Så då vet vi hur lång tid vi har på oss… Nej skämt åsido så tror jag vi har goda möjligheter att få fram något som verkligen fungerar, även utanför labbet menar jag. Men det är svårt att vara bättre än alla andra konkurrerande tekniker! Det är bara att göra sitt bästa och se vad som händer. Vi kommer garanterat generera ny kunskap.
Text: Mats Tiborn
- Biträdande professor, Tillämpad kemi, Kemi och kemiteknik