Banbrytande forskning för visualisering av RNA och DNA prisas

​Marcus Wilhelmsson, professor på institutionens för kemi och kemiteknik får Wallmarkska priset 2022 av Kungliga Vetenskapsakademin. Priset tilldelas ”för banbrytande forskning kring biomimetiska fluorescenta molekyler och deras nyttjande för utveckling av fluorescensbaserade studier av DNA och RNA”. Forskningen kan bidra till stor nytta för utvecklingen av nya läkemedel och vacciner.

Hej Marcus och grattis till Wallmarkska priset!
Tack så mycket!

Vad innebär ett sådant här pris för forskningen du arbetar med?
Framför allt känns det som ett erkännande för det min forskargrupp och jag har hållit på med under väldigt lång tid – femton till tjugo år nu. Jag ser det som ett pris för flit med lite spets som ger oss alla en boost! Jag är väldigt glad för priset och tacksam för att jag har haft så många kreativa och kompetenta människor i min grupp under åren och även som samarbetspartners. Vad priset betyder för övrigt är att det kan nämnas i mitt CV och om beslutet ligger på marginalen kanske det kan det ge en lite bättre chans till finansiering av nya spännande projekt. Dessutom kommer stora delar av prisbeloppet användas för att säkerställa fortsatt drift av vårt nystartade bolag LanteRNA (läs mer nedan). Det här tillskottet behövs verkligen för att vi ska kunna fortsätta ha kompetenta personer som jobbar med oss där.

Kan du berätta lite kort om vad ni har på gång just nu inom den här forskningen?
I startup-bolaget jobbar vi med att validera, verifiera och skala upp teknologin som vi har arbetat med i forskargruppen de senaste tre till fyra åren. För att vi ska kunna leverera till större läkemedelsbolag så gäller det att många delar faller på plats och att vi även har timing med bolagsfinansiering som vi jobbar hårt med just nu. I forskargruppen har vi i samarbete med en grupp på institutionen för biologi och bioteknik nyligen hittat ett unikt sätt där cellen själv kan märka upp sitt RNA med fluorescenta byggstenar. Det kan bli mycket användbart och det ska bli väldigt spännande att se hur det tas emot av forskningsfältet. Vi planerar att skicka in en artikel och publicera det arbetet i en vetenskaplig tidskrift efter sommaren.

Tack så mycket och lycka till!

Läs mer

Om startup bolaget LanteRNA
Bolaget LanteRNA webbplats

Nyhetsartiklar och pressmeddelande om forskningen
Prisade för metod för full utveckling av RNA läkemedel
Genombrott för att spåra RNA i celler
Innovationer för global hälsa och hållbar textilindustri på IVA:s 100 lista

Marcus Wilhelmsson
  • Professor, Kemi och biokemi, Kemi och kemiteknik

Skribent

Jenny Holmstrand