








Infallsvinklarna var många men slutsatsen entydig vid det seminarium som firade Chalmersstiftelsen 30 år: Chalmers väg framåt är viktig för Sverige och för världen.
En stor skara Chalmersvänner: alumner, anställda, politiker och representanter från både industri och akademi samlades nyligen i Chalmersska huset för att fira 30 år som stiftelsehögskola och samtidigt hylla den tidigare rektorn Stefan Bengtsson. Seminariet initierades som en avskedsgåva till honom då han tackades av hösten 2023.
Stiftelsens vd Sara Wallin stod för det formella värdskapet och hälsade gästerna välkomna med en kort påminnelse om den stora betydelse Stiftelsen hittills haft för Chalmers. Sedan starten har man genom framgångsrik kapitalförvaltning haft möjligheten att ge tillskott på fyra miljarder kronor till viktiga utvecklingsområden för högskolan.
Chalmers rektor Martin Nilsson Jacobi höll sedan ett strategiskt inriktat inledningsanförande där han konstaterade att detta 30-årsfirande måste blicka framåt snarare än bakåt, helt enkelt eftersom samtiden ser ut som den gör, och att Chalmers måste mobilisera sina vänner – även ekonomiskt – för att kunna bli det världsledande universitet som samhället behöver.
Regeringen har tagit intryck
Samtalen som följde, under ledning av vetenskapsjournalisten Maria Borelius, kom i stora delar att på olika sätt relatera till omvärldsläget med geopolitisk osäkerhet och global ekonomisk konkurrens mellan Asien, Nordamerika och EU. Ett läge där Europa just nu tappar mark, något som blev smärtsamt tydligt då Europeiska centralbankens tidigare chef Mario Draghi offentliggjorde sin konkurrenskraftsrapport i september.
Ett positivt grundanslag – utan möjlighet att gå in på detaljer – gav utbildningsministerns statssekreterare Maria Nilsson som menade att regeringen i sin kommande forsknings- och innovationsproposition tagit intryck av Chalmers och andra som på olika sätt förespråkar en prioritering av resurser för att göra det möjligt att bygga några excellenta akademiska miljöer.
Mer allvarligt blev tonläget när Lars-Johan Cederbrandt CFO för Astra Zeneca Sverige konstaterade att den svenska skattelagstiftningen straffar det företag som genom donationer vill investera i ett lärosäte. Något som blir en klar konkurrensnackdel i jämförelse med en mängd andra länder som genom tydliga incitament mobiliserar privat finansiellt engagemang i universiteten – antingen genom skatteavdrag, vilket är vanligast, eller genom rena motfinansieringskampanjer som exempelvis Finland genomfört, där staten möter varje donation med samma belopp eller ibland ännu mer.
Framgången för dessa kampanjer kunde Aalto-universitetets rektor Ilka Niemelä berätta om i det avslutande panelsamtalet tillsammans med Vinnovas vd Darja Isaksson, industriveteranen Leif Johansson och studentkårens ordförande Sebastian Wikström. Samtalet kom också att beröra vikten av att upprätthålla internationellt utbyte i en värld som tenderar att bli alltmer regionalt orienterad och att universiteten och industrin måste fortsätta utveckla sitt samarbete.
”Ett föredöme”
Vad bör då Chalmers göra framåt, förutom att samverka med industrin och mobilisera finansiell hjälp? Darja Isaksson svarade utan tvekan:
– Implementera koncernstrategin. Den är helt rätt och den är ett föredöme i fråga om akademiskt ledarskap.
En kortare del av seminariet markerade att det i grunden arrangerats som avtackningsgåva till Chalmers förre rektor Stefan Bengtsson, dels genom ett tacktal av förre styrelseordföranden Torbjörn Holmström, dels genom ett bejublat nummer av Chalmersspexets sånggrupp Gyckeljouren: den klassiska Chalmerssnapsvisan Livet är härligt, för dagen med ny text – Stefan är härlig!
Efter seminariet bjöds gästerna till umgänge i bankvalvet.