Innovation och nyttiggörande ska sätta Chalmers på världskartan

Bild 1 av 1
Mats Lundqvist.
Mats Lundqvist.

− Med banbrytande forskning ska vi skapa disruptiva, hållbara innovationer som bidrar till omställning av branscher och marknader. Chalmers är riktigt bra på nyttiggörande. Men för att bli ännu mer effektiva behöver vi se till koncernen som en helhet, och vara öppna för att samhälls- och industrinära verksamhet kan komma ännu bättre till sin rätt, säger Mats Lundqvist, vicerektor för nyttiggörande, innovation och livslångt lärande.

När Chalmers gör en ambitionshöjning för att bli ett tekniskt universitet i världsklass omfattar målbilden två delar. Att höja den akademiska kvaliteten, och att fortsätta att vara föregångare inom nyttiggörandet.

− Nu har vi en strategi som syftar till fler banbrytande forskningsresultat. Och det är den sortens forskning som sedan leder till disruptiva innovationer, alltså sådant som verkligen omvandlar branscher. Den framtiden är oerhört spännande och viktigt för oss på Chalmers, och för samhällets behov av omställning, säger Mats Lundqvist.

Innovationskulturen är en central komponent för Chalmers i framtiden, och den bygger på ett grundmurat arv av entreprenörskap, samarbete med industrin och starkt samhällsengagemang. Genom att främja kreativitet och samarbete har en miljö skapats där idéer inte bara föds, utan också förvandlas till praktiska lösningar och kommersiella framgångar. Eller som Mats Lundqvist uttrycker det:

− Vi har varit bra på att bygga in kommersiell förmåga i forskningsnördig verksamhet, så att forskningen inte stannar i labbet.

Ett kvitto på det kom nyligen, då 18 forskningsprojekt på årets 100-lista från IVA, Ingenjörsvetenskapsakademin, har koppling till Chalmers. Bland dem finns projekt som arbetar med till exempel grön energi och deeptech, nya batterimaterial, vindkraft, koldioxidinfångning, vattenrening i kombination med vätgasframställning, grafen för bakteriedetektion och flera olika AI-lösningar. Mats Lundqvist ser det som ett erkännande av Chalmers innovationshöjd och ett bevis på förmågan att utveckla forskning till konkreta lösningar.

Men den som är nöjd, rör sig inte framåt. För Mats Lundqvist är nyckelorden högeffektivt nyttiggörande, och han bryter ner begreppet i två delar: Den yttre och den inre effektiviteten. Det handlar om vi arbetar och organiserar oss internt, och hur vi samverkar utåt, med samhälle och industri.

− Vårt nyttiggörande kan bli ännu effektivare, och med utgångspunkt i koncernstrategin innebär det att samspela inom koncernen. Vi har flera bolag som alla är bra på olika saker och som kan ge ännu bättre utväxling. Man kan se en utveckling där den mest långsiktiga forskningen koncentreras till högskolan. Samtidigt har vi den mer industrinära och uppdragsdrivna teknikutvecklingen i bolag som Chalmers Next Labs, Chalmers Industriteknik och Fraunhofer-Chalmers Centrum för industrimatematik. Och Chalmers Ventures som driver innovation och kommersialisering genom att investera i uppstarts- och tillväxtföretag.

Mats Lundqvist säger att varje del av koncernen behöver ges optimerade möjligheter att göra det de är bra på, något som sannolikt kommer att leda till en del organisationsförändringar.

− En del centrum kanske kommer att trivas bättre någon annanstans i koncernen än inom högskolan, till exempel. Och i vilken utsträckning kan man flytta befintlig verksamhet in i Chalmers Next Labs? Sådant ska vi titta på tillsammans. De flesta börjar inse att vi måste vara försiktiga i hur vi ska växa utan att tunna ut vår basfinansiering. Det behövs – och finns i strategin− en koncerngemensam plan för detta, säger Mats Lundqvist och tillägger att han tror det kommer att innebära stimulerande möjligheter för Chalmers fakultet.

− Att lyckas över årtionden med banbrytande forskning handlar mycket om att finnas i vetenskapliga sammanhang som tar lite tid, som kräver att man är närvarande – som opponent, redaktör, i kommittéer kring konferenser, vara med och bygga hela sitt forskningsområde. Då måste man fördela tiden på detta. Men för den som tycker att det kan bli för akademiskt finns faktiskt andra möjligheter inom koncernen, där du kan vara en lika värdesatt och uppskattad chalmerist. I och med koncernstrategin skapas nya möjligheter för individer med lite olika drivkrafter, det är jag övertygad om.

Ett högeffektivt nyttiggörande leder till fler avknoppningar och ny teknologi som direkt gynnar samhället och industrin. I koncernstrategin innebär detta också en ekonomisk modell där kommersialiseringsframgångar leder till ökad basfinansiering för fri forskning. Och det finns långtgående planer för hur utbildning och nyttiggörande bäst knyts ihop.

− Det kan vara projektbaserade kurser och projektbaserad pedagogik kopplad till det nyttiggörande och den innovation som finns inom koncernen. Begreppet Chalmers upskilling är också något vi vill lansera i framtiden, där vi knyter korta kurser för yrkesverksamma till forskning och utveckling där vi ligger i framkant.

Mats Lundqvist tar också som exempel när Chalmers gör en resa med ett deeptech-bolag, från forskning, till finansiering och kommersialisering via Chalmers Ventures.

− Efter tio till femton år står Chalmers rätt långt från det bolaget. Men genom livslångt lärande behåller vi närheten till bolag även när forskning och finansiering kopplats ifrån.

Skribent

Karin Wik