Forskningsprojekt inom 6G tilldelas anslag från Vetenskapsrådet

Nyligen presenterade Vetenskapsrådet beviljade anslag inom naturvetenskap och teknikvetenskap 2024. Musa Furkan Keskin, forskare på enheten Kommunikationssystem vid Institutionen Elektroteknik beviljades 4,4 miljoner kronor i etableringsbidrag under 4 år. Hör honom berätta mer om projektet och betydelsen av anslaget.

Portrait of Musa Furkan Keskin
Musa Furkan Keskin

Vad handlar ditt projekt om?

Projektet med titeln ”Lokalisering och avkänning för perceptiva cellfria nätverk mot 6G” (6G-PERCEF) undersöker grundläggande kanalmodeller och innovativa signalbehandlingsmetoder för lokalisering och avkänning i 6G cellfria (CF) distribuerade D-MIMO-system (Mulitple-Input Multiple-Output). Lokalisering innebär skattning av 3D-positioner för anslutna enheter, medan avkänning handlar om att upptäcka passiva objekt med hjälp av radiosignaler som reflekteras av omgivningen. Projektets övergripande mål är att ge 6G CF nätverk perceptionsförmåga genom att utveckla nya metoder för att lokalisera användarutrustning och känna av objekt i miljön.

Varför är den här forskningen viktig?

Tänkta användningsområden för trådlösa 6G system ställer extremt höga krav på datahastighet, tillförlitlighet och latens. Användarcentrerade CF D-MIMO-system har därför framstått som ett lovande alternativ till traditionella nätverkscentrerade cellulära arkitekturer. För att uppfylla kraven inom 6G behöver dessa system högprecis lokaliserings- och kartläggningsinformation. Detta är nödvändigt för att stödja en mängd kommunikationsfunktioner såsom stråljustering, strålspårning, radioresurshantering samt nya 6G-områden som digitala tvillingar för smarta städer och förstärkt verklighet. Projektet adresserar behovet av att integrera lokalisering och avkänningsfunktioner till CF nätverk, vilket kan leda till ett stort tekniskt genombrott som kan möta de extrema kraven för 6G-system.

Vad betyder finansieringen för dig?

Integrerad kommunikation, lokalisering och avkänning (ISAC) är ett snabbt växande tvärvetenskapligt område som kommer att få ännu större betydelse när vi går mot 6G. Denna finansiering gör det möjligt för mig att etablera en oberoende forskningsväg inom ISAC för 6G D-MIMO-system. Det banar väg för betydelsefulla bidrag i en intellektuellt stimulerande forskningsmiljö vid enheten för kommunikationssystem på E2. Projektet kommer också att stödja institutionens strategi att stärka sin kapacitet inom ISAC, främja samarbeten med andra instutioner på Chalmers (till exempel MC2 för experimentell validering) samt med institutioner i Sverige och Europa.

Från Chalmers fick totalt 30 projekt inom utlysningsområdet Naturvetenskap och teknikvetenskap anslag från Vetenskapsrådet. Läs hela listan här: Anslag från Vetenskapsrådet 2024

Musa Furkan Keskin
  • Forskare, Kommunikation, Antenner och Optiska Nätverk, Elektroteknik