ConScience startades år 2012 av Joachim Fritzsche och Annelies Vanbrabant. Idag äger de företaget tillsammans med Kasper Moth-Poulsen, och Marcus Rommel som har stark koppling till Chalmers. Företaget erbjuder tillverknings- och processutvecklingstjänster som grundades på grund av ett ökat tillverkningsbehov av mikro- och nanostrukturer.
Marcus Rommel är teknisk chef och började arbeta på företaget år 2016. Sedan dess har företaget bytt namn, utvecklat och breddat sig inom olika områden. Kunderna är framför allt företag, multinationella koncerner och universitet i hela världen som exempelvis Oxford eller Stanford University som behöver hjälp med att realisera sina idéer.
Ledande inom tillverkning av gjutformar för Mother Machines
ConScience verksamhet kan beskrivas inom tre delar men den gemensamma nämnaren är att hjälpa forskare och företag att göra deras forskning och produktion bättre.
− Något som företaget har som specialitet och som vi är ledande i världen på, är tillverkning av gjutformar till så kallade ”Mother Machines”. Dessa Mother Machines är mikrofluidiska enheter som består av små kanaler man skickar vätska genom och kan exempelvis användas för att odla bakterier effektivt för att testa deras immunitet mot olika antibiotika. Teknologin är verkligen framgångsrik och har lett till att företaget Sysmax Astrego fick den prestigefyllda Longitude Price tidigare i år, förklarar Marcus.
Mikrofluidiska enheter är ofta byggda i ett plastmaterial som kallas för PDMS som används i gjutformar, dock ser de nu att det finns en ökad efterfrågan från kunderna av att istället arbeta i ett glasmaterial. Därför satsar företaget nu på att ersätta gjutformarna och PDMS processen genom att bygga själva mikrofluidiska enheten i glas på ett kostnadseffektivt sätt som kommer genom sin återanvändbarhet bli mer hållbart, minska kundernas kostnader och dessutom leverera bättre resultat.
Företaget arbetar främst i Chalmers egna renrum och kompletterar med dem andra MyFab renrummen hos Lunds Universitet och KTH. För att öka driftsäkerheten och att gynnas av den större produktionsinriktning expanderade ConScience tidigare i år till Danmark och började använda DTUs (Danmarks Tekniske Universitet) renrum.
Från kvantbitar och problemlösning för företag och forskargrupper
− En annan del vi hjälper till med är processutveckling och skalning. I samarbete med Vinnova och Jonas Bylanders forskargrupp på MC2 har vi vidareutvecklat deras framgångsrika tillverkningsprocess för supraledande kvantbitar där vi hjälpte dem att skala upp deras process och göra den mer effektivt och hållbar. Baserat på den processutvecklingen har vi lanserat vår första egna produkt som innehåller kvantbitar och kallas Qubit-in-a-box 0. QiB0 är en perfekt produkt för att testa sin mätutrustning och lära sig att interagera med kvantbitar, säger Marcus.
Den tredje delen som ConScience arbetar med är lösning på problem och produktioner för företag eller forskargrupper. Det kan till exempel handla om att universitetet tidigare haft doktorander som hjälpt till med just detta men att hjälpen behövs mer regelbundet och långsiktigt.
Framtida mål och framtidsutsikter
Enligt Marcus är målet med ConScience att hjälpa forskarna och företagen att växa och bidra till framgång för alla goda idéer som uppkommer. Detta gör de tillsammans i ett starkt team med ägarna och de fem heltidsanställda i företaget som arbetar med de olika delarna.
− Vi vill göra forskningen så bra och effektiv som möjligt och de flesta som arbetar här på ConScience har varit forskare. I snitt finns det ungefär 13 års erfarenhet av att jobba i renrum och denna breda kompetens får man bara över tid. Vi är väldigt stolta över våra medarbetare, säger Marcus.
I framtiden vill företaget satsa mer på kvantteknologi men också utveckla deras mikro- och nanofluidiska enheter.
− Detta är en lönsam del av företaget och har möjliggjort att vi finns idag, det finns en bred och bra kompetens och jag ser en god möjlighet att vi kan utvecklas inom just detta, avslutar Marcus.
Läs mer om ConScience
- Senior forskningsingenjör, Nanotekniklaboratoriet, Mikroteknologi och nanovetenskap