Informella miljöer stärker kvinnor i fysik

Bild 1 av 1
Mångfald

Informella lärmiljöer ökar inte bara chanserna för unga kvinnor att hitta till fysiken – de stärker också deras intresse för och självbild inom ämnet när de väl börjat sina studier.
– Studien ger en viktig inblick i hur unga kvinnor kan stärkas inom fysik och visar på behovet av alternativa lärmiljöer som kompletterar undervisningen, säger Anders Johansson, universitetslektor och en av forskarna bakom studien.

Forskarna har följt kvinnliga fysikstudenter vid svenska universitet och undersökt hur de navigerar i en starkt mansdominerad disciplin. Resultaten visar att många upplever den traditionella fysikundervisningen som exkluderande, men att informella sammanhang ger dem viktiga resurser för att bygga självförtroende och tillhörighet, både under gymnasietiden och väl på universitetet.
– I de här miljöerna kan unga kvinnor se sig själva som fysiker på ett sätt som kanske inte är möjligt inom den vanliga undervisningen, säger Anders Johansson.

Fysik på egna villkor

En viktig aspekt av de informella nätverken är att de ger kvinnliga studenter möjligheten att träffa förebilder, diskutera fysik på sina egna villkor och utveckla sin identitet inom ämnet. Exempel på sådana sammanhang är fysikföreningar, populärvetenskapliga evenemang och praktik i forskningsmiljöer.

Studien visar att informella fysikmiljöer skapar ett stödjande nätverk där kvinnliga studenter kan dela erfarenheter och strategier för att hantera utmaningar inom utbildningen. Många vittnar om att de stärks av att interagera med andra kvinnor inom fältet – något som ofta saknas i den traditionella universitetsmiljön.

Forskarna betonar att en bredare representation och fler alternativa lärmiljöer kan spela en avgörande roll för att göra fysik mer inkluderande och attraktivt för kvinnor.
– Om vi vill öka jämställdheten inom fysik måste vi erkänna vikten av dessa alternativa rum, där kvinnor får stöd att utvecklas och växa i sin professionella identitet, säger Anders Johansson.

Läs den vetenskapliga publikationen här

Frågor?

Anders Johansson
  • Universitetslektor, Ingenjörsutbildningsvetenskap, Vetenskapens kommunikation och lärande

Skribent

Jenny Palm