CBAs exjobbspris delas årligen ut till ett kvalitativt, intressant och relevant exjobb med inriktning på bostadsdesign. Då kvaliteten 2024 varit hög för alla fyra nominerade arbeten har juryn beslutat att utdela ett förstapris och tre andrapris.
Om tävlingen: Centrum för boendets arkitektur (CBA) delar ut ett pris för det bästa exjobbet inom ämnet boende och bostad som ett sätt att stimulera och öka kännedomen om gott bostadsbyggande i Sverige. Arkitektstudenter från samtliga Arkitektprogram i Sverige, KTH, CTH, UMA och LTH, deltar i tävlingen.
Priset avser att belöna ett godkänt exjobb av hög arkitektonisk klass inom ämnet boende och bostad. Juryn ska beakta exjobb med innovationer och kvalitativa designlösningar som bidrar till bostadsutveckling med social, ekologisk och/eller ekonomisk hållbarhet. Juryn ska också beakta exjobb som lyfter fram boendeperspektivet och väl lösta planlösningar.
Nomineringen till CBA:s bostadspris för studenter görs i två steg. Ett första steg där varje lärosäte, KTH, CTH, UMA och LTH, utser ett exjobb från sin skola, vilket innebär att fyra exjobb nomineras. I det andra steget utser en jury, bestående av lärare från de fyra lärosätena, en vinnare bland de nominerade exjobben. I juryarbetet har de enskilda juryledamöterna ingen röst på exjobb från det egna lärosätet. Jury för 2024 var, Tomas Tägil, LTH, Anna Braide, CTH, Erik Stenberg, KTH, och Daniel Movilla Vega, UMA.
Priset sponsras av Sveriges Arkitekter. De nominerade exjobben finns att läsa här.
FÖRSTA PRIS ( SEK 6000:- )
Linna Liljeström (UMA)
I Reconstructing the Homestead, föreslår Linna Liljeström en metod för serietillverkning av bostäder som är anpassad till landsbygdens utmaningar i norra Sverige. Examensarbetet tar upp bostadsbristen, särskilt för ekonomiskt utsatta grupper, och undersöker kooperativa hyresbostäder som en alternativ boendeform. Detta skyddar mot spekulation och möter låginkomsthushållens behov.
Projektet introducerar en flexibel bostadstypologi med mångsidiga rum som möjliggör varierande boendekonfigurationer inom en standardiserad produktion. Giulio Carlo Argans teorier om typbildning och typspecificering, tillsammans med lokala och samtida fallstudier, ligger till grund för arbetet.
Reconstructing the Homestead föreslår också ett anpassningsbart byggsystem för flera platser, särskilt i Tavelsjöbygden. Inspirerat av Finn Wermes arbete om kritisk regionalism förespråkar projektet en kontextkänslig design som förenar regionens rumsliga och tekniska arv med modern byggteknologi för att balansera tradition och innovation.
DELAT ANDRAPRIS ( SEK 3000:- )
Patteera Chantrasuriyarat (KTH)
Examensarbetet “Inclusivity Architecture - Revitalization of Bangkok’s Abandoned Shophouses for Social Equality” undersöker hur en åldrande byggnadstypologi i Thailand kan återanvändas och uppdateras (genom så kallad “adaptive reuse”) till att möta det samtida och urbana samhällets komplexa behov av bostäder för alla grupper - särskilt de marginaliserade och socio-ekonomiskt svaga. Projektet beskriver först Bangkoks urbana struktur, en historisk studie av Shophouse-typologin där byggnader med affärslokaler i markplan kombineras med bostäder ovanför och en affärsmodell för att hantera det växande antalet övergivna Shophouse-byggnaderna.
Ett arkitektoniskt koncept och en fallstudie där fyra smala Shophouse-hus slås samman till ett nytt och mer kollektivt boende med bibehållen kontakt med stadens funktioner på markplan utgör huvuddelen av projektet. Projektet är gestaltat med stor inlevelse i den faktiska situationen i Bangkok samtidigt som det lyfter blicken mot den större frågan om hur vi bygger om och förvaltar den stad vi har utan att spä på segregationen.
DELAT ANDRAPRIS ( SEK 3000:- )
Axel Benjaminsson (CTH)
Markbostaden ses av många boende som en attraktiv men dyr boendeform; inte alla har råd att förverkliga drömmen. I Small Scale Big Dreams tar Axel Benjaminsson sig an radhustypologin och uppgiften att gestalta radhuset på en begränsad yta, 90 m2, som ett sätt att göra det till en ekonomiskt överkomlig bostad för fler.
Designprojektet undersöker det lilla radhusets möjlighet att med minskad bostadsyta omfatta dagsljus, rymd, möblerbarhet och flexibilitet. Det visar på hantverket med att rita bostadsplaner – och att begränsad bostadsyta kan ges arkitektoniska kvaliteter om kunskap och omsorg finns. Med en schablonberäkning om kostnad för byggd yta jämförs radhuset med en existerande referens. Det lilla radhuset visar på minskad kostnad, - skillnaden kan ha betydelse för vilka som kan bo.
Projektet är relevant och tänkvärt. Det belyser frågan om minskade bostadsytor, som är ett faktum under senare års bostadsbyggande, och arkitektens ansvar att verka för långsiktigt hållbara bostadskvaliteter.
DELAT ANDRAPRIS ( SEK 3000:- )
Alva Stenlund (LTH)
Alva Stenlunds examensarbete Addition / Division undersöker familjebostadens förändring över tid och de rumsliga behov som följer när hushållet växer eller krymper. Mer än hälften av småhus i Sverige bebos av en eller två personer, i många fall som resultat av att barnen har flyttat ut. Incitamentet att flytta är litet, samtidigt som unga har svårt att hitta en bostad överhuvudtaget.
Alva Stenlund provar en innovativ bostadstypologi som både kan möjliggöra en additiv expansion av småhuset, anpassat efter ett föränderligt hushåll och en strategi för att krympa bostaden genom en delning av bostadsytan. Alva Stenlunds gediget utformade förslag på olika skalnivåer är ett angeläget bidrag till svensk bostadsdebatt av idag.