Campus Totalförsvar – Chalmers bidrag till Sveriges säkerhet

Bild 1 av 1
Chalmersplatsen på kvällen

Chalmers ingår tillsammans med ett 30-tal andra lärosäten i det nybildade Campus Totalförsvar. Nätverket ska bidra till kompetensförsörjningen till totalförsvaret.

Campus Totalförsvar är ursprungligen ett initiativ från Försvarshögskolan, Luleå Tekniska universitet och Örebro universitet. Det bildar ett strategiskt nätverk av svenska lärosäten som tillsammans kan bidra med kompetens till den svenska försvarsförmågan. Det handlar framför allt om kompetensförsörjning och vidareutbildning av personal i försvarets olika grenar.

Richard Torkar, prefekt på institutionen för data- och informationsteknik, är representant för Chalmers och Göteborgs universitet, och är med i den arbetsgrupp som Sveriges Universitets- och Högskoleförbund, SUHF, satt samman. I den senaste regeringsbudgeten avsattes 30 miljoner kronor för att förbereda och driva Campus Totalförsvar med start 1 april 2025, och man har även fått finansiering på 10 miljoner kronor från KK-stiftelsen.

– Arbetsgruppen tillsattes för att bistå totalförsvaret – det vill säga Försvarsmakten och Civilförsvaret. Initiativet kom till i samband med Rysslands invasion av Ukraina och det svenska Natointrädet. Över 30 lärosäten har tackat ja till att delta, vilket visar på att det finns ett stort nationellt intresse och engagemang, säger Richard Torkar.

Från Chalmers och GU:s håll genomför man nu en inventering av sina kurser, för att få en bild av vilka som kan vara lämpliga att göra tillgängliga för personal inom totalförsvaret, som också innefattar exempelvis länsstyrelserna.

– Det kan röra sig om relevanta kurser inom samhällsbyggnad så som vattenförsörjning och logistik. Indikationen är att tänka brett och inkludera allt som kan ha någon nytta för försvarsförmågan, säger Richard Torkar.

Kurserna ska sedan marknadsföras mot den berörda personalen, och på så sätt kan universitet och högskolor dra sitt strå till stacken när det gäller Sveriges säkerhet genom att höja och utveckla kompetensnivån på totalförsvarets personal.

– Det kommer inte att ske några omgörningar här på Chalmers, utan vi använder de kurser och resurser som redan finns men vi erbjuder dem via en ny plattform, säger Richard Torkar.

Lärosäten ska också komma in med förslag på forskningsområden som de kan koordinera eller delta i.

Förutom att bidra till rikets säkerhet, vad ger det här samarbetet för effekter för Chalmers som högskola?

– Vi kan positionera oss och skapa något som liknar styrkeområden på nationell nivå. Det kan på sikt leda till att vi kan attrahera mer forskningsmedel, även internationella sådana, säger Richard Torkar.

Ser du några risker eller problem med att lärosäten engagerar sig i rikets säkerhet?

– Jag kan se att det finns en potentiell spänning, speciellt kopplat till det militära försvaret. Men vi har ju samtidigt den akademiska friheten, vilket innebär att vi inte kan eller vill tvinga någon att delta i till exempel ett forskningsprojekt.

Dock har Richard Torkar inte stött på några sådana konflikter än.

– Jag kan konstatera att till alla propåer vi fått om att bistå totalförsvaret de senaste två åren har vi haft oerhört många frivilliga som har ställt upp. Många ser att vi måste hjälpa till – det handlar ju om vår säkerhet i slutändan.

Fakta / Totalförsvaret

Totalförsvaret är benämningen på all den samhällsviktiga verksamhet som ska bedrivas i händelse av höjd beredskap och krig. Totalförsvaret består av två delar – den militära och den civila. Det civila försvaret utgörs av enskilda personer, myndigheter, företag och organisationer. Tillsammans ska dessa aktörer se till att samhället kan fortsätta att fungera även i höjd beredskap och krig genom att bland annat värna civilbefolkningen, säkerställa de viktigaste samhällsfunktionerna, upprätthålla en nödvändig försörjning, samt bidra till det militära försvarets förmåga vid väpnat angrepp eller krig i vår omvärld.

Källa: Försvarshögskolan

Läs mer om Campus totalförsvar på Försvarshögskolans webbplats

Skribent

Erik Krång