Arkitektprovet

Arkitektprovet är ett antagningsprov till arkitektutbildningen. Det är ytterligare ett sätt, förutom gymnasiebetyg och högskoleprov, att konkurrera om en plats på utbildningen. Observera att du även måste uppfylla grundläggande och särskild behörighet för att delta i urvalet.

Upp till 40% av platserna på arkitektutbildningen på Chalmers kan tillsättas utifrån resultat från arkitektprovet. Resultatet på arkitektprovet påverkar inte dina chanser att bli antagen via andra meriter (betyg eller högskoleprov).

Arkitektprovet gäller samliga arkitektutbildningar i Sverige

Arkitektprovet är gemensamt för de fyra lärosäten som erbjuder arkitektutbildningar, Chalmers tekniska högskola (Chalmers), Arkitektskolan vid Lunds Tekniska Högskola och Lunds universitet (LTH/LU), Kungliga Tekniska högskolan (KTH) samt Arkitekthögskolan vid Umeå universitet (UMU).

Anmälan

Börja med att anmäla dig till en eller flera arkitektutbildningar via antagning.se
Datum för anmälan, kompletteringar och antagningsbesked finns på antagning.se

Anmäl dig sedan till Arkitektprovet genom att skicka eller lämna in årets hemuppgift till det lärosäte som du i första hand vill gå på. Information om hemuppgiften hittar du på arkitektprovets hemsida.

Arkitektprovets två delar

Arkitektprovet består av två delar, dels en hemuppgift och dels två provdagar på något av de lärosäten som ger arkitektutbildningar.
Hemuppgiften (del 1)
  • Hemuppgiften offentliggörs i slutet av februari/början av mars på arkitektprovets hemsida.
  • Hemuppgiften ska vara inlämnad/kommit med posten senast sista anmälningsdag (observera, inte sista kompletteringsdag som avser gymnasiala meriter). Hemuppgifter som kommer efter sista dag för anmälan beaktas ej.
Provdagarna (del 2)

Till provdagarna kallas de som får sin hemuppgift godkänd av juryn som består av lärare från lärosätena. De två provdagarna genomförs i juni på något av de lärosäten som har arkitektutbildningar.

Antagningsbesked

I början av juli kommer antagningsbeskedet publiceras på dina sidor på antagning.se. Antagningsbeskedet anger om du är antagen till utbildningen eller om du är placerad som reserv. Senast i slutet av juli ska du ha svarat på ditt antagningsbesked.

Aktuella datum för antagningsbesked, sista datum för att tacka ja mm hittar du på antagning.se

Mer information på arkitektprovet.se

På arkitektprovets finns information om årets prov. Du kan även se hur hemuppgifterna har sett ut tidigare år. Har du frågor som du inte fått svar på finns kontaktuppgifter på hemisidan.

arkitektprovet.se 

eller vända dig till något av de lärosäten som erbjuder arkitektutbildningar.

Kontakt på Chalmers
Antagningen
Tel: 031-772 25 90, Vardagar 10-11
E-post: antagning@chalmers.se

Sidansvarig Publicerad: ti 13 apr 2021.