Vetenskapsfestivalen Unga Forskare
​Fredrik Bergling tillsammans med unga forskare på Vetenskapsfestivalen.​​​​

Unga Forskare på Vetenskapsfestivalen

Man kan ju inte mer än att njuta av dessa ungdomars performance.  Adrenalintaggade, självsäkra och förberedda  upp till tänderna levererar gymnasisterna fem underhållande och intressanta projektarbeten med forskningsförankring.  Förbipasserande i Nordstan stannar till, flera slår sig ner på bänkarna framför scenen. Nyfikna  och med ett leende på läpparna lyssnar de uppmärksammat på vad dessa unga forskare har att säga. Och det är en hel del! 

Några veckor tidigare deltog ungdomarna  på Unga Forskares regionala vetenskapsmässa, som arrangerades tillsammans med Chalmers  och Göteborgs universitet, i Universeums foajé. Unga Forskare  arrangerar Sveriges största vetenskapsmässa och tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik.  Av trettio arbeten gick nio vidare till Riksfinalen i Stockholm och fem arbeten fick utmärkelse för bästa kommunikativa framträdande och en möjlighet att sprida sin forskning till allmänheten under vetenskapsfestivalen.

Fredrik Berling modererar och lotsar ungdomarna genom programmet samt ger en extra krydda åt eventet.  Innehållet i projektarbeten är minst sagt varierande och handlar om allt från tungmetaller i 70-tals Lego, inlärning hos kajor och observationer av  asteorider. Nästa år är vi tillbaka igen!

Stort tack till ungdomarna och Fredrik Bergling för ett enastående framträdande under Vetenskapsfestivalen.​

Tungmetallhalter i gammalt LEGO 
Lisa Johansson och Elsa Romild
Inlärning hos barn, praktisk respektive teoretisk matematikundervisning och dess relevans
Weronika Sroka och Jakub Przybyla
Problemfåglar och problemlösning
Sofia Henriksson
Observation av 479 Capreras ockultation av HIP 33753
Fabian Lundell
Massans Vishet
Julia Sandén, Sofie Andersson, Simon Norin, Filippa Lindqvist och Kevin Zhao

Sidansvarig Publicerad: fr 03 maj 2019.