Karlskrona – årets mästare av Teknikåttan

​​Riksfinalen i Teknikåttan är äntligen avgjord! Efter en lång tävlingsdag på LTH stod Friskolan Svettpärlan från Karlskrona högst uppe på prispallen, omgiven av ett guldglittrande konfettiregn.​

Under våren har regionala Teknikåttan-tävlingar hållits runt om i Sverige. De 14 klasser som tagit sig vidare, från varje region till riksfinalen i Lund, kämpade tappert om titeln som årets mästare i teknik.  Det var blandade teoretiska frågor med praktiska utmaningar. Bland annat skulle man para ihop djur med rätt käke, klura ut innehållet i en burk mha ultraljud samt bemästra en upphängningsanordning med block och talja.

Efter fyra inledande semifinaler runt om på LTH:s lundacampus tog sig Friskolan Svettpärlan, Ekholmsskolan från Linköping, Tunaskolan från Lund och Vasaskolan från Kalmar vidare till den sprakande stora finalen. Centina Lindholmen tog andraplats i semifinalen och hade de grymmaste supportrarna och hejarklack! Forskaren Pavleta Knutsson​ på institutionen för kemi och kemiteknik, gjorde en strålande insats som domare.

Vinnarlaget från Friskolan Svettpärlan bestod av Anna-Maja Hansson, David Persson och Emil Andersson.
På andraplats kom Ekholmsskolan. Tunaskolan på tredjeplats och Vasaskolan kom fyra. Designpriset för bästa hemuppgift vanns av Wendela Hellmansskolan, Härnösand.

Övriga deltagande skolor:
Centrina Lindholmen, Göteborg
Fridaskolan, Trollhättan
Internationella Engelska Skolan, Gävle
Barsebäcks Montessoriskola i Barsebäck
Eriksbergsskolan, Uppsala
Lillåns skola, Örebro
Engelska skolan, Karlstad
Skolhagenskolan, Täby
Tomtaklintskolan, Trosa

Sidansvarig Publicerad: sö 04 okt 2020.