Årets Rädda ägget - utmärkelsen

Den 8 - 9 november gästade femteklassare Chalmers årliga teknikfestival Rädda ägget och Upplev teknik. Över 50 olika grundskolor i GR med närmare 200 lag! Stort TACK till all skolpersonal, föräldrar och elever som deltog. Mycket positiv energi, härlig nyfikenhet och över 2500 blivande ingenjörer och samhällsfförbättrare samlades under Chalmers tak. Alla skolor fick diplom för väl genomfört uppdrag och tre lag fick en särskild utmärkelse. Juryn hade ett tufft uppdrag bland alla smarta, roliga och kreativa lösninar och presentationer.  Till slut enades man kring dessa bidrag:

Utmärkelse för Teknisk smartaste lösningen
Skuthagens skola med bidraget "Rymden"

 


Bidraget ”Rymden” stack ut ur mängden av fina bidrag. Med sin stabila, tre-benta konstruktion av träpinnar, kartong och en strumpa, lyckades bidraget rädda ägget. Bidraget upplevdes som genomtänkt men ändå enkelt. Ägget var placerat i en strumpa som absorberade stöten från marken och en fallskärm som stabiliserade färden i luften och sänkte hastigheten. Här har skaparna tagit fram en konstruktion som löste uppgiften, men som kan rädda ägg gång på gång. Elasticitet, stabilitet och hållbarhet, perfekt kombination!​

Utmärkelse för Roligaste konstruktionen
Alexandraskolan med bidraget "Lilla Krupp"
 


Med en unik design väckte detta bidrag domarnas intresse redan innan det släpptes från sin höjd. Imponerande var även den smärtfria landningen till följd av ett väl placerat ägg. I en liten ryggsäck skyddades ägget under landningen och en liten figur tog istället emot den värsta stöten. Den lilla fallskärmshoppande filuren tillsammans med det passande namnet charmade domarna. Egenhet, humor och charm gör “Lilla Krupp” till en solklar vinnare!

Utmärkelse för Bästa presentationen
Magraskolan med bidraget "Nutella"Denna presentation stack ut och föll juryn i smaken. Med fantasi, kreativitet och omättlig humor kammade Magra skolan hem utmärkelsen för bästa presentation. Gruppens utgångspunkt har varit rolighetsfaktorn och lett vidare till Nutellakonceptet. Man redogör för arbetsprocessen och den krokiga, men roliga, vägen till den färdiga konstruktionen. Som nutella på moset delar man med sig av ingredienserna och receptet.


Rädda ägget i media

​​

Sidansvarig Publicerad: må 28 sep 2020.