Unga ingenjörer räddar ägg på Chalmers

Vad krävs för att ett rått ägg ska klara ett fall på femton meter? Det har 2512 västsvenska femteklassare klurat på och testat sina skyddande konstruktioner - om de håller måttet. Förutom att ​ rekordmånga elever deltog, firade även Chalmerstävlingen 20 år.

Tekniktävlingen Rädda Ägget och Upplev Teknik är Chalmers största årliga teknikevent och har arrangerats årligen sedan 2002. Elever i årskurs 5 bjuds in att testa på ingenjörsyrket genom att komma på och bygga en konstruktion som ska skydda ett ägg då det släpps från 15 meters höjd. Konstruktionen ska landa inom ett markerat område på 4x4 meter och vara helt då det når marken.


Syftet med Rädda Ägget är att stimulera teknikintresset hos unga, ge inblick i hur det kan vara att studera teknik och naturvetenskap på Chalmers samt visa hur ingenjörer löser olika problem. Under dagen får eleverna möjlighet att träffa, interagera och skapa relationer med studenter, ingenjörer och forskare som bjuder på ”The best of Chalmers” i utställningen Upplev Teknik.  De tre utmärkelserna uppmärksammas i december i samband med den årliga Nobelprisföreläsningen.

2022 års utmärkelser

Den teknisk smartaste lösningen 
Lackarebäcksskolan med bidraget "Heleggkopter" 
Bland de många utmärkta förslagen stack "Heleggkopter" ut. Konstruktionen är enkel men med smart lösning som ger en imponerande mjuk och perfekt landningen tack vare det välplacerade ägget, en stabil cylinderformad konstruktion och en helikopterformad huvudrotor. Stort plus är det finurliga lock som förenklar uttaget av ägget. Less is more!
  
Den roligaste och mest kreativa lösningen 
Lindåsskolan med bidraget "Upp huset" 
Trots många häftiga och roliga bidrag lyckades farkosten "Upp huset" locka juryns uppmärksamhet med sin färgglada husformade design upphängd på några få vackra ballonger. Den är tydlig, praktiskt och byggd av smarta material.

Den bästa presentation
Montessoriskolan Pärlan med bidraget "Bläckfisken Gunnar"
Presentationen visar på kreativitet, nytänkande samt interaktivitet och är en estetiskt färgglad ”eye catcher”. Förutom en tydlig beskrivning av gruppens arbetsprocess, materialprover och skisser kan man även fördjupa sig i en mycket intressant bakgrundsstory om bläckfisken Gunnar.Sidansvarig Publicerad: ti 06 dec 2022.