Camp Vera

Camp Vera - för fler kvinnor i tekniska yrken!

Vem var Vera?

Vera Sandberg var den första kvinnan i Sverige som blev ingenjör. Hon antogs till Chalmers som 19-åring 1914 och när hon utexaminerades 1917 gjorde hon det som enda kvinna bland ca 500 män. Sen dess har det tack och lov hänt en hel del och ingen förvånas längre över att tjejer pluggar teknik. Icke desto mindre har vi fortfarande alltför få kvinnliga sökande, i synnerhet till våra program inom automation, mekatronik, elektro-, data- och informationsteknik. Vi på Chalmers tycker att det är märkligt eftersom företagen skriker efter tjejer, men framför allt är det synd då många på så sätt går miste om kreativa och roliga jobb i en bred och varierad bransch.
Genom Camp Vera-projektet vill vi få fler tjejer att intressera sig för tekniska ämnen och öka insikten om vilka karriärmöjligheter som öppnar sig med en teknisk utbildning.
 

Vad är Camp Vera?

En helg på campus där 100 tjejer som läser tredje året på gymnasiet (naturvetenskaplig eller teknisk inriktning) får chansen att känna på hur det är att vara student på Chalmers och träffa tjejer som redan påbörjat sina studier här. Förutom spännande workshoppar och möten med förebilder i branschen blir det även en del programmering tillsammans med andra teknikintresserade. Antalet sökande är fler än vi kan ta emot och därför sker uttagning genom en tävling där kvalifikation sker genom att svara rätt på ett quiz och pitcha en idé till en app.


Inspirationen till Camp Vera är hämtad från det norska universitetet NTNU:s tjejsatsning som inte bara har ökat antalet kvinnliga studenter utan också minskat avhoppen - bland både killar och tjejer!

Detta ingår utan kostnad för deltagarna:
•    Två dagar fyllda med aktiviteter, workshoppar, föreläsningar och nätverkande
•    Resa till och från Göteborg
•    Övernattning under helgen (i delat rum)
•    Samtliga måltider under evenemangsdagarna
•    En festkväll med middag tillsammans med de andra tjejerna

Vill du hjälpa oss öka antalet kvinnliga studenter?
Chalmers kommer att fortsätta driva detta framgångsrika koncept. Av de tjejer som deltog under den första Camp Vera i mars 2019 säger 84% att de kan tänka sig att studera på Chalmers. Redan vid antagningen till höstterminen 2019, hade antalet kvinnliga sökande hade ökat med 12%, delvis tack vare Camp Vera. Kostnaden för arrangemanget ligger runt 1 MSEK och vi välkomnar externa bidrag från dig som delar vårt engagemang i denna fråga.

Alla bidrag gör skillnad och vi tar tacksamt emot små som stora gåvor. 

Gåvor från SEK 100 000 och uppåt ger status som huvudsponsor och möjlighet till exponering i samband med eventet. Vid frågor om detta eller annat, kontakta: 

Birgitta Rorsman
Fundraising Officer
birgitta.rorsman@chalmers.se
031 772 2733


Här finns information om olika betalningsmodeller! Glöm inte att märka ditt bidrag "camp vera"

Sidansvarig Publicerad: må 27 jan 2020.