Guidar kineser till Sverige

​Zhang Ting trivdes verkligen i Sverige. Med allt utom vädret. Det är bättre i Shanghai där hon bor och arbetar nu. Hon rynkar lite på näsan och skrattar när vi kommer till den delen av vårt videosamtal. Två års masterstudier i Göteborg resulterade, förutom en examen i Supply Chain Management 2011, i att hon, trots vädret, gärna vill locka fler kineser att åka hit. Därför skrev hon en turistguide över Göteborg.- Jag vill att de inte bara ska hitta de vanliga turistmålen. Det finns så mycket mer.

Det har blivit allt vanligare att kineser reser till Sverige, berättar Zhang Ting. De senaste tio åren har resandet ökat mycket och norra Europa och de nordiska länderna har blivit populära mål. Guiden hon skrivit finns tillgänglig gratis på nätet (endast på kinesiska) tillsammans med flera andra guider till andra länder. Chalmersalumnen Zhang Ting
 - När jag skrivit om Göteborg bad företaget som tillhandahåller guiderna att jag skulle skriva om fler ställen i Sverige, ​Zhang Ting
så det har jag gjort. Till exempel om Läckö slott som jag tycker var väldigt fint. Och städer som Stockholm, Kiruna och Malmö.
Göteborgsdelen av guiden tar upp allt från naturupplevelser som de fina promenadstråken kring Härlanda tjärn och skärgården, till konstmuseet och Liseberg.
Och så maten.
- Jag skrev om restauranger som Heaven 23 och en del andra fina ställen, men mina vänner från Göteborg sa till mig att de flesta nog inte har råd att äta så flott varje dag. Så de gav mig tips om andra ställen också. Ska hon vara ärlig är Zhang Ting inte själv så förtjust i svensk mat. Men hon tyckte mycket om "the fika".
- Kanelbullen! Den kan jag sakna här.
 
Det som gjorde att hon fastnade för Göteborg och Sverige var annars det som är svårt att få med i en guidebok. Människorna och hur vi beter oss mot varandra.
- Jag kände mig respekterad. Det gick att lita på dem jag mötte. Människor var vänliga och jag kunde alltid fråga om det var någonting jag undrade. Zhang Ting berättar med värme om sina svenska studiekamrater. Hur de stöttade henne när hon tyckte någonting var svårt. Hon har fortfarande kontakt med flera av dem hon mötte på Chalmers.
Attityden till studier och lärande var också lite annorlunda, säger hon och berättar att hon uppskattade att Chalmers erbjöd så mycket praktik blandat med de teoretiska studierna. Det har hon haft stor nytta av.
 
Nu arbetar Zhang Ting för franska Veolia i Shanghai och på frågan om hon tänka sig att flytta tillbaka till Sverige svarar hon:
'Jodå, det skulle jag gärna'. Trots vädret.
 
Text: Siri Reuterstrand Foto: Privat

Sidansvarig Publicerad: må 22 jan 2018.