​​​Simon Edwardsson,​ Foto: Privat​​ ​

Appen som får blinda att se

​Att se med hjälp av mobilen?! Nja. Inte riktigt, men nästan. Rikta mobilkameran mot ett föremål och mobilen talar om för dig vad det är den ser. Så fungerar i korthet Aipolys app Vision, som Simon Edwardsson utvecklat tillsammans med kollegan Alberto Rizzoli.
Dagens smarta telefoner har blivit flitigt använda vardagshjälpmedel, de håller koll på vädret och busstiderna, hjälper oss att hitta rätt och mycket annat. Nu kan du också ”filma” din omgivning och i realtid läser telefonen upp vad den ser. Tio bildrutor i sekunden hinner den med. Det här kan vara till stor hjälp för personer med synnedsättningar. Alltifrån helt blinda till de som ”bara” har problem att skilja på olika färger.
Utvecklingen har gått fort.
– För några år sedan hade i vi inte kunnat göra det här. Då var mobilerna inte tillräckligt kraftfulla, säger Simon Edwardsson när han berättar om sitt företag Aipolys app kallad Vision, då vi talar med varandra via Skype.

Han befinner sig i San Fransisco och för honom är det sent på natten. Men det är uppenbarligen inte ovanligt för honom att vara vaken så dags. Långa arbetsdagar är legio. Det lilla företag han nu driver tillsammans med medgrundaren Alberto Rizzoli är inne i en oerhört intensiv fas.
– Vi har fått mycket uppmärksamhet sista tiden, mycket media.
En av anledningarna till det är troligen att Aipoly fick ”Best of Innovations Award in the category of Accessible Tech” vid CES (Consumer Electronics Show) stora företagsmässa i Las Vegas tidigare i år. Appen Vision som från början enbart fanns för Iphone har dessutom nyligen släppts även för Andriod, vilket också det skapat en ny nyhetsbuzz. Snart kommer appen på svenska.
– Den finns på sju språk nu. Vi har tagit hjälp av vänner och andra frivilliga som översatt ordlistorna. Vi kör dem först i en översättningsapp, men sedan måste de gås igenom, för det blir lätt fel. ”Hot dog” kan bli ”varm hund” och liknande, ler Simon Edwardsson
En rolig detalj är, berättar han, att under det första året, när Aipoly Vison var ny på marknaden och bara fanns på engelska, så blev den oväntat populär i Japan. Det visade sig inte bero på att det fanns ovanligt många engelskkunniga blinda personer där – appen användes istället för språkinlärning.
 
Till skillnad från andra, liknande tjänster använder Aipoly inte molntjänster för att tolka bilderna, allt sker direkt i mobilen. Tekniken kallas ”convolutional neural network” och den tränas upp med hjälp av många miljoner bilder för att snabbt kunna identifiera ett föremål. Det är samma teknik som används bland annat i självkörande bilar. Den är snabbare än molntjänsterna och användaren slipper de integritetsproblem sådana kan skapa, säger Simon Edwardsson när han ska förklara vad som är unikt med just Aipolys app.
– En blind person som tar med sig mobilen in i badrummet till exempel, vill nog vara säker på att ingen annan ser.
 
Trots framgångarna tror han inte att pengarna kommer att rulla in. De synskadade i världen är inte så många och de är dessutom ofta en grupp med små ekonomiska resurser, konstaterar han.
– Appen är ett hjälpmedel och då får den inte kosta för mycket. Den enklaste varianten är gratis att använda. Sedan finns det en betalversion som kan mer – gratisversionen säger kanske till exempel ”hund”, medan den du betalar för kan känna igen fler hundraser än vad jag kan.
Aipoly söker nu istället samarbeten med andra företag som kan ha användning för tekniken bakom appen. Exempelvis kan den användas för att hjälpa övervakningssystem att tolka det de registrerar. ”Var det en katt eller en människa som passerade?”
 
Dessutom är en ny app, en utveckling av Vision, nu på gång. Den kommer att heta Poly och kombinerar förmågan att identifiera föremål med att förmedla extra fakta om det användaren tar in med mobilens kamera. Det här kallas ”augmented reality” – på svenska brukar det översättas med ”förstärkt” eller ”förbättrad” veklighet.– Du kan få information om var du kan köpa en sak, vad den kostar och en massa annat, förklarar Simon Ewardsson.
– Den är lite som Apples Siri, men bildbaserad. Bilder innehåller så mycket mer och snabbare information, tillägger han.
Den avancerade artificiella intelligens som krävs för att det här ska fungera ska användaren inte behöva tänka på.
– Sådana som mina föräldrar ska kunna ha appen och tycka att den är användbar. Det får vara lite av magi.
 
Men hur kan ni som är ett så litet företag ligga så långt framme? frågar jag. Enligt Simon Edwardsson är framgångsreceptet att hänga med i aktuell forskning.
– Jag försöker läsa mängder av papers i ämnet. Det går så fort, nya framsteg hela tiden.
Uppenbarligen är han dessutom en duktig kodare – kanske kan han tacka sina föräldrar för det. Simon Ewardsson berättar att han var sex år när han fick sin första dator, men pappa ville inte att han skulle spela spel. När han var sju år hade han lärt sig koda och gjorde sina egna spel istället.
Intresset för funktionell programmering ledde så småningom till Chalmers och även om det var lite av en slump att det blev Göteborg och inte KTH och Stockholm så är han glad för det nu i efterhand.
– Efter min kandidatexamen var jag ett år i Japan på Tokyo Institute of Technology som Chalmers hade utbyte med. Sedan åkte jag tillbaka och gjorde mitt sista masterår.
Exjobbet gjorde han hos Bombardier.
– Deras säkerhetssystem för tåg har mängder av olika parametrar att kombinera. Det är svårt att få överblick och verifiera, så att systemet beter sig korrekt. Jag och min exjobbpartner skrev om programmeringsspråket, så att det som tidigare tagit kanske hundra rader bara blev två, tre. Väldigt annorlunda mot det jag gör just nu.
 
Efter masterexamen blev det USA. Med hjälp av US Friends of Chalmers hittade Simon Edwardsson ett internship i Silicon Valley. Företaget han arbetade åt analyserar försäljningsdata med hjälp av kassaregistren åt kedjor som Walmart och Target. De tittar på olika variabler som påverkar försäljning bland annat.
– Där lärde jag mig mer om maskininlärning.
När arbetsvisumet gick ut flyttade Simon Edwardsson till Shanghai och fortsatte att arbeta där, för samma företag. Senare flyttade han till Storbritannien och blev ledare för företagets forskningsutveckling. Parallellt med det startade arbetet med Aipoly som nu har blivit en heltidsyssla – och mer därtill.
– Det gick inte längre att ha två jobb, säger Simon Edwardsson.
Och det är oklart om han väljer att läsa en vetenskaplig artikel eller att gå och lägga sig när vi sedan lägger på. Det gäller att ligga i framkant om företag i appbranchen ska lyckas, som han själv konstaterade.
 
Text: Siri Reuterstrand    
 
 
 

Sidansvarig Publicerad: må 22 jan 2018.