Frukostföreläsning med Robert Falck VD Einride

Robert Falck - visionären som får det att hända

En del kommersiellt företag och en del revolutionär rörelse så beskriver sig Einride. Företaget som förenar de två stora utvecklingsområden inom transportbranschen, elektrifiering och autonoma transporter. Det är så vi kan förbättra världen, berättar alumnen Robert Falck, VD och grundare av Einride på en frukostföreläsning på sin gamla högskola.
Einride vill genom sina karaktäristiska T-Podar vända upp och ner på hela transportbranschen. Ingen liten bransch, 2015 bedömdes marknaden för vägtransporter uppgå till 470 miljarder euro bara inom EES (enligt rapport från EU-kommissionen). Företaget vill minska kostnaden för en transport med 90 procent och samtidigt minska miljöpåverkanT-pod_Einride​med 90 procent. Genom att bygga en förenklad men unik transportkapsel, utan t ex förbränningsmotor och förarhytt, kan Einride konkurrera med de stora lastbilsjättarna. De har fördelen att inte behöva bygga en vanlig lastbil utan har möjlighet att utveckla något bättre. 

Just det, ”att skapa något bättre” lever Robert för. Många har skrattat åt tanken och sagt att det inte är genomförbart, med det har inte avskräckt honom. Han menar att vi alla har ett ansvar att möjliggöra förändring. Har något sett ut på ett visst sätt i 100 år betyder det inte att det måste se ut så de kommande 100 åren. 
-”Vi måste våga använda ny teknik för att rädda liv och vår planet, vi måste bygga något tillsammans” säger Robert

Robert Falck började studera maskinteknik på Chalmers och har under sin studietid varit engagerad i studentkåren. Där har han känt samhörighet med andra aktiva chalmerister som skapat en kultur av företagsamhet. Kårbolagen drivs av Chalmers studenter och ger en bra start på den framtida karriären efter studierna. Studenterna tränas att hantera förändring i och med att styrelsen i bolagen byts ut varje år. Här gror en högpresterande kultur som studenterna tar med sig i bagaget tillsamman med sin examen. Robert nämner stolt att halva Einride består av Chalmerister och att företaget inte hade funnits om inte Chalmers och studentkåren funnits.
-”Chalmers nätverk är starkast i världen” säger Robert och berättar om en händelse när han var på resande fot och stötte på en annan chalmerist genom att se Chalmersloggan på personens väska. Det blev en gemensam punkt att konversera kring, som så småningom kan leda till något större. 

Efter examen 2009 flyttade Robert till Silicon Valley där han jobbade åt Chalmers med att stärka kontakten mellan forskning och näringsliv, med kontor på Stanford. I den miljön fick Robert möjlighet att ta del av utvecklingen av techindustrin på nära håll. Han blev själv entreprenör genom att vara med och skapa gästlistesystem för nattklubbar ”Keyflow” och appen ”the Great Wild” för jägare.

I USA tränas personer att våga sticka ut hakan, våga testa något nytt, satsa stort och inte minst våga misslyckas. Kulturkrocken var ett faktum när Robert kom tillbaka till Sverige och Tuve i Göteborg. Han började som produktionstekniker på fabriksgolvet på Volvo Lastvagnar med att bygga lastbilar från grunden. Snabbt fick Robert idéer om att förbättra vissa delar inom produktionen men fick ofta kommentaren ”det går inte”.
Robert var kvar på Volvo Lastvagnar i fem år på olika positioner, varav ett ledde honom till Kaluga på ryska stäppen. Men viljan att förändra och skapa något bättre var så stark att han 2016, tillsammans med Filip Lilja och Linnéa Kornehed, beslöt sig för att starta Einride. 

Idag har företaget ett samarbete med logistikföretaget Schenker där T-podarna kör mellan två av Schenkers anläggningar i Jönköping. Inom kort planerar man att verkställa T-podarna i större skala och på öppna vägar. För att lyckas dra ner på utsläppen måste våra transporter bli smartare, menar Robert. De flesta transporter är repetitiva och förutsägbara och det är där de stora framstegen kan göras. Därför är Einrides T-podar mindre men mer flexibla. Företagets filosofi är att göra transporten av varor inte bara utsläppsfri utan mer säker, kostnadseffektiv och i slutändan hållbar, helt enkelt mer intelligent. 

Hans vision speglar Robert som person. Han har blivit kallad för en filosofiskt lagd innovatör och entreprenör. Vi kan inte göra annat än att hålla med. 

Robert avslutar sin frukostföreläsning med ett motto som han och Einride jobbar efter. Alla ska kunna påverka och skapa något bättre, vi har ett ansvar att inte döda drömmar - ”The future is ours to create”. Det är en uppmaning till andra Chalmerister, att ta sitt ansvar att utveckla och förändra saker för en bättre framtid. Det skall bli intressant att se vad han kommer att skapa inför framtiden och vi hoppas också att fler lyssnar på hans uppmaning.

Från frukostföreläsning på Chalmers tekniska högskolan den 14 november 2018 i Runan. 
Chalmers tekniska högskola bjuder in till frukostföreläsning två gånger per år. Talare som tidigare bjudits in har varit alumner som Ola Serneke, Fredrika Klarén och Lena Olving. Håll utkik efter nästa tillfälle, som blir våren 2019. ​
​​

Sidansvarig Publicerad: on 19 dec 2018.