AI, bioteknik och genetik i framtiden

​Modern teknologi ger nya förutsättningar för bioteknologi och genetik och med hjälp av AI kan du bygga intelligenta robotar. Men hur ser man till att forskningen är acceptabel? Vilka etiska utmaningar måste ta hänsyn till? Detta och mycket mer diskuteras i ett spännande online-seminarium arrangerat av Chalmers.


​Live-streaming: Youtube​ Ingen föranmälan behövs
Talare, bl a:
  • Max Tegmark, professor i fysik vid MIT, USA, kosmolog och forskare I maskinlära, författare av många böcker och föreläsare. Han pratar om att AI inte längre är science fiction; är det troligt att vi kommer att skapa övermänsklig intelligens??  Hur bör vårt rättsväsende hantera autonoma system? Hur slår automatiseringen?
  • Elin K Esbjörner, docent vid Kemisk biologi, FoRmulaEx forskningscentrum. Elins föreläsning handlar om hur forskningen på FoRmulaEx  arbetar för att utveckla verktyg och teknik som kan förbättra mRNA-framställningen genom att lura celler att ta in dessa terapeutiska ämnen
  • Ross King, professor med focus på maskinintelligens vid Chalmers. Hans föreläsning heter “DNA Supremacy: The Potential of DNA-based Computation”. Kommer han också att låta oss träffa roboten Eve?
  • Stefan Jansson, professor i växtbiologi vid Umeå Universitet. Han kommer att berätta om hur CRISPR-Cas9; the genetic scissor- används för att modifiera genomet av växter och andra organismer.

Alla forskarna kommer också att delta i ett samtal om forskningsetik, var går gränsen, var vill vi att gränsen ska gå. Helena Stålnert, tidigare nyhetschef vid Sveriges Television kommer att moderera seminariet och panelsamtalet.

Seminariet hålls på engelska.
Kategori Öppen föreläsning; Evenemang
Plats: Live-stream
Tid: 2021-10-14 17:00
Sluttid: 2021-10-14 19:00

Sidansvarig Publicerad: on 13 okt 2021.