Collagebild över forskningsområden

För journalister: här hittar du nyhetsuppslag i sommar

Vi går in i en tid då mycket stannar av, men på Chalmers finns forskningen och experterna som kan ge svar på många av sommarens frågor. Här bjuder vi på nyhetsuppslag och kommentarer av ledande forskare och experter. 

Behöver du komma i kontakt med andra forskare och experter för ditt nyhetsarbete? Besök Chalmers forskningsdatabas och vår tematiskt ordnade lista med Chalmersforskare: Hitta experten​. Chalmers pressmeddelanden med tillhörande bilder och illustrationer hittar du i vårt pressrum


Kan man utvinna energi ur blixtar? 

Under sommaren brukar vi få uppleva rejäla åskoväder i olika delar av landet. Åska och blixtar är fascinerande fenomen som både bjuder på visuella skådespel och påtagliga risker för bränder och till och med dödsfall på grund av blixtnedslag. Så hur ska vi skydda oss mot blixtar? Vad orsakar åskans enorma kraft och skulle vi kunna utvinna energi ur blixtar?  

Kontakta Jörgen Blennow, docent i högspänningsteknik. 

Sommarens livsfarliga kurvor 

Solkurvor orsakar ibland tågolyckor vid varmt och soligt väder. Resultatet är förseningar, stora kostnader och risk för personskador. Vad beror solkurvorna på, hur kan man förebygga dem och är solkurvor lika vanliga i Norden som i södra Europa?

Kontakta Anders Ekberg, professor, forskar inom hållfasthetslära.

Bekämpa havstulpaner på ett hållbart sätt – går det? 

Sjögräs och havstulpaner är ett ständigt bekymmer för båtägare. På marknaden finns ett stort antal båtbottenfärger men hur ska man tänka som konsument – är det möjligt att slippa påväxt och samtidigt göra val som är skonsamma för havsmiljön?


Blir det återöppnade Sverige bilburet? 

Sverige öppnar stegvis och många förväntas återvända till kontoret i höst. Men under pandemin har våra resvanor förändrats och bilen har för många ersatt lokaltrafiken. Står vi inför en backlash i hållbart resande? 

Kontakta Frances Sprei, docent, forskar om hållbar mobilitet. 

När blir båtlivet hållbart?

I Sveriges hav och sjöar finns mängder med båtar som har äldre tvåtaktsmotorer. Hur miljöskadliga är sådana motorer, hur ser det hållbara alternativet ut och när ställer båtlivet om från fossila bränslen till eldrift?

Kontakta Yujing Liu, professor på avdelningen Elektroteknik eller Jonas Ringsberg​, professor på avdelningen för Marin teknik

Pandemin och flygandet - vad händer nu? 

När allt fler vaccineras och världens länder öppnar sätter flygresandet igång igen. Vad innebar flygpausen under pandemin för klimatet och hur behöver vi ställa om resandet för att nå världens klimatmål?

Kontakta Jörgen Larsson, docent och forskare inom hållbar konsumtion

Kan man renovera klimatsmart eller bygga ett Attefallshus som är skonsamt för miljön? 

Den som drömmer om att renovera, bygga ut huset eller uppföra ett Attefallshus är oftast hänvisad till konventionella lösningar och material. Men hur ska man göra om man vill bygga klimatsmart och skonsamt för miljön?

Kontakta Paula Femenias, biträdande professor på Byggnadsdesign.

Meteorregn och synliga planeter – här finns experterna 

Den 12 augusti korsas banorna för jorden och kometen Swift-Tuttle, vilket orsakar meteorregnet Perseiderna och i juli och augusti kan man se planeterna Jupiter och Saturnus med blotta ögat. På Onsala rymdobservatorium sker en del av Chalmers framstående rymdforskning och här finns experter som gärna svarar på frågor om både sommarens himlafenomen och de senaste forskningsrönen.

Kontakta Robert Cumming, kommunikatör på Onsala rymdobservatorium.

Maxa kylan i sommar – och i framtiden 

Behovet att kyla bostäder under sommaren kan förväntas öka i takt med klimatförändringarna. Vad kan man göra själv för att få ett svalare hem under en värmebölja och hur behöver våra bostäder anpassas för ett drägligt inomhusklimat i framtiden? 

Kontakta Jan-Olof Dalenbäck, professor på Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik

När lägger du den labbodlade biffen på grillen? 

I sommar lägger du nötköttsbiffen på grillen. Nästa år kan det vara en biff där proteinet odlats fram utanför djurets kropp. Eller? Hur långt har utvecklingen av odlat kött kommit, medför det en klimatvinst och vem kommer att ha råd att köpa köttet?

Kontakta Julie Gold, biträdande professor som forskar om biomaterial.

Så gör du för att undvika olyckor i sommartrafiken 

Under sommaren inträffar en stor del av de allvarliga trafikolyckorna. Juni, juli och augusti ligger som regel i topp när det gäller omkomna i trafiken. Vad kan man som förare göra för att minska risken för olyckor och vad innebär ny fordonsteknik och innovationer för framtidens trafiksäkerhet?

Kontakta Jonas Bärgman, biträdande professor på avdelningen för trafiksäkerhet.

Forskarroboten Eve tar ingen semester under sökandet efter covid-19-läkemedel 

Chalmers första robot scientist, den intelligenta forskarroboten Eve, har börjat sitt arbete. En robot scientist är ett laboratoriesystem som använder artificiell intelligens för att automatisera vetenskaplig forskning. Den skapar självständigt hypoteser, planerar experiment, utför experimenten, analyserar resultaten − och upprepar sedan cykeln. Eves första uppdrag är att identifiera och testa läkemedel mot covid-19.  

Kontakta Ross King, professor vid institutionen för biologi och bioteknik.
Nyhetsartikel: Intelligent forskarrobot letar efter nya läkemedel​

Flexibla studier i ny lärandemiljö väntar Chalmers studenter i höst 

Många universitet brottas med frågan hur utbildningen snabbt ska kunna möta förändringarna i omvärlden. Studenter har också efterfrågat mer flexibla och individualiserade studier. Chalmers svar på dessa utmaningar är Tracks, ett koncept med valbara kurser som inte tillhör något specifikt utbildningsprogram. Här möts studenter från olika discipliner för att jobba forskningsnära med framtidens komplexa problem. Exempelvis ges en kurs om strukturella batterier, som kan revolutionera omställningen till fossilfria transporter. Från årsskiftet ges Tracks-kurserna en ny, kreativ lärandemiljö.

Kontakta Mikael Enelund eller Kristina Henricsson Briggs, projektledare för satsningen.


Ett urval av aktuell forskning från Chalmers:

Chalmersforskning får växter att kontrollera växthusbelysningen 
Snart kan växterna själva kontrollera mängden artificiellt ljus i växthus. Ny forskning från Chalmers har resulterat i ett unikt "biofeedback"-system mellan växter och det ljus som de tillförs. När växterna reagerar på förändringar i sin omgivning avger klorofyllmolekylerna varierande ljus, vilket kan mätas och tolkas av sensorer. Växternas signaler styr LED-lamporna ovanför odlingarna.  
- I själva verket talar växterna till lamporna och berättar för dem vilka justeringar de vill ha, säger Torsten Wik, biträdande professor vid Chalmers.
Metoden skulle kunna göra det möjligt att styra produktionen, optimera odlingsmiljön och upptäcka kvalitetsstörningar i ett tidigt skede, vilket resulterar i en mycket mer effektiv och kontrollerbar produktion med minskat avfall och stora energibesparingar.

Kontakta Torsten Wik, biträdande professor i gruppen Reglerteknik.

Semesterresor bidrar till antibiotikaresistens i Sverige. Men nu finns ett nytt sårvårdsmaterial som skyddar mot resistenta bakterier.

När vi återvänder från semesterresor i länder som Thailand, Grekland och Italien tar vi med oss resistenta bakterier hem. Världshälsoorganisationen WHO rankar antibiotikaresistens som en av vår tids största hot mot folkhälsan. Men nu har forskare på Chalmers tagit fram ett nytt material som dödar bakterier och förhindrar infektioner i sår. Det handlar om en specialdesignad hydrogel som fungerar mot alla typer av bakterier, även de antibiotikaresistenta. Det väcker hopp om att effektivt kunna bekämpa ett växande globalt problem.

Kontakta Martin Andersson​, professor, institutionen för kemi och kemiteknik.
Nyhetsartikel: Nytt sårvårdsmaterial skyddar mot resistenta bakterier (extern webbplats)

Matematiskt uträknade kostråd kan förebygga sjukdom och bidra till individuella råd och behandlingar

Nya forskningsresultat från Chalmers ger hopp om att kunna förebygga till exempel hjärt-kärlsjukdomar, fetma och diabetes. Med hjälp av en unik matematisk modell kan forskarna se hur tarmen och tarmens bakterier samspelar. Kunskapen behövs för att kunna ge kostråd på individnivå. 

Kontakta Jens B Nielsen, professor på avdelningen för systembiologi.

Enkel uppfinning sparar energi i mataffären 

Chalmersforskaren Tommie Månsson upptäckte av en slump att termometern i moderna butikskylar är felplacerad, vilket innebär att livsmedelsbutiker förbrukar mer energi än nödvändigt. Enbart i Sverige skulle en korrekt placerad termometer kunna sänka energiförbrukningen i 3 000 matbutiker.  

Kontakta Tommie Månsson, doktorand vid avdelningen för byggnadsteknologi.

Ny drönarteknik ökar möjligheten att förutsäga vulkanutbrott 

Vulkanen Fagradalsfjalls utbrott på Island fortsätter och spektakulära drönarflygningar låter en miljonpublik komma nära forsande magma och rök. Drönare från Chalmers spelade under förra året en viktig och banbrytande roll vid ett utbrott på Papua Nya Guinea. Där var drönarflygningar avgörande för den provtagning som nu visar vulkanutbrotts miljöpåverkan och bidrar till att förutsäga nya utbrott. 

Kontakta Santiago Arellano som forskar om atmosfärers och vulkaners fysik.Sidansvarig Publicerad: on 07 jul 2021.