Världsmästare lär dig att minnas

​Hur hänger en tårta, ett spöke och en hjälm ihop? Jo, de representerar de första nio decimalerna i pi. I alla fall enligt Jonas von Essen, chalmersstudent och tvåfaldig världsmästare i minne. 6–7 oktober äger SM i minne rum på Chalmers och Jonas berättar hur du lär dig att komma ihåg.
​För sex år sen fanns det inte i Jonas von Essens världsbild att han skulle bli tvåfaldig världsmästare i minne. Han menar till och med att han hade ett ganska dåligt minne. Med hjälp av en bok om minnestekniker som han hittade på biblioteket började Jonas bli intresserad av ämnet och bara tre månader senare vann han SM i minne. Ett år efter det var han världsmästare. Hur gick det till egentligen?

– När jag hade hittat den här boken började jag öva upp olika minnestekniker väldigt mycket. Jag letade upp de svenska rekorden i minne och blev väldigt motiverad att försöka slå dem. Det lyckades jag med och ville då satsa ännu högre. På vägen har jag träffat många intressanta människor, det var en ny och fascinerande värld som öppnades för mig.

Vill dela med sig av kunskapen

Jonas von Essen studerar till vardags tredje året på programmet informationsteknik på Chalmers. Han överväger att efter sin kandidatexamen läsa en masterutbildning i lärande och ledarskap och vill använda sin utbildning och sin förmåga att minnas till att lära ut teknikerna till andra.

– Dessa minnestekniker har förändrat mitt liv och min syn på lärande. Jag är mycket mer motiverad att lära mig saker nu eftersom jag vet att jag kommer komma ihåg det. Tidigare kunde jag lära mig något och en vecka senare var det borta. Om jag använder minnestekniker vet jag att informationen kommer sitta kvar och då känns det mer som att jag bygger ett stort berg av kunskap. Det vill jag dela med mig av till så många som möjligt.

Minnespalats är nyckeln

Hemligheten till att minnas menar Jonas ligger i så kallade minnespalats. Under våren 2018 deltog Jonas i programmet ”Talang” där han memorerade 50 000 decimaler i pi. Detta lyckades han med genom att göra om alla tresiffriga tal till bilder med hjälp av ett sifferalfabet baserat på hur siffrorna låter. De första tre pi-decimalerna bildar tillsammans ordet ”tårta”, de tre decimalerna efter det skapar ”spöke” och därefter kommer ”hjälm”. Jonas placerar sedan ut dessa bilder på en lång promenad i huvudet på en plats han känner till väl, som sin hemstad Skövde eller byggnaderna på Chalmers campus.

– Man måste inte nödvändigtvis vara en kreativ person för att lyckas med dessa tekniker. Det handlar mer om att komma in i ett specifikt sätt att tänka. När man väl har lärt sig att göra det kan man träna för att bli snabbare och snabbare på att minnas de olika bilderna. Alla kan ju såklart inte bli världsmästare i minne men jag är övertygad om att alla kan få ett extremt bra minne med hjälp av minnestekniker.

Satsar på nytt världsrekord

Första helgen i oktober äger SM i minne rum på Chalmers. Jonas kommer vara på plats för att hjälpa till med tävlingen men kommer själv inte att delta i år. Han fokuserar istället på att försöka slå världsrekordet i att minnas pi-decimaler. Personen med det nuvarande rekordet kan återge drygt 70 000 decimaler i en följd och Jonas har målet att nå upp till 100 000 decimaler. Det är dock inte bara hård minnesträning som krävs för att lyckas med en sådan prestation, det är även väldigt fysiskt påfrestande.

– Man måste återge alla decimaler i en följd under en sittning och för såhär många decimaler kan det ta upp till 20 timmar. Man måste bara fortsätta återge siffrorna och det gäller att inte somna under den tiden. Det krävs alltså även mycket fysisk träning för att klara av det. Vi får se om det fungerar!

SM i minne äger rum 6–7 oktober på Chalmers campus Johanneberg. 


Text: Sophia Kristensson
 

Sidansvarig Publicerad: må 08 okt 2018.