Syntolkning: bild på Universeums entré, vid kvällstid.
​Foto​: Universeum.

Unikt visualiseringslabb ska göra vetenskap mer tillgängligt

Universeum vill stärka lärandet av digital teknik. I ett publikt visualiseringslabb ska besökare på vetenskapscentret kunna undersöka och förstå vetenskaplig data med hjälp av den senaste tekniken.​
Genom visualiseringsteknik och artificiell intelligens kommer man kunna utforska hur digitalisering kan användas för att lösa utmaningar i Sverige och i världen. I visualiseringslabbet planeras det för labbstationer som fokuserar på bland annat rymden, stadsutveckling och analys av klimatförändringar.

Utveckling och byggnation av visualiseringslabbet möjliggörs av Stenastiftelsen genom en donation på 50 miljoner kronor och kommer skapas i samarbete med Chalmers, Göteborgs universitet, Linköpings universitet och Visualiseringscenter C. Labbet planeras stå klart till slutet av 2021.

– Det är otroligt stort att kunna kommunicera vetenskap och forskning med den allra senaste tekniken. Universeum blir först i världen med att skapa en publik forsknings- och utbildningsmiljö där vetenskaplig data blir tillgänglig för alla, berättar Carina Halvord, VD på Universeum.

Universeum öppnade 2001 och grundades gemensamt av Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborgsregionen och Västsvenska handelskammaren.

Publicerad: må 08 apr 2019. Ändrad: ti 14 maj 2019