Nyutexad ingenjör siktar på VM-guld

​Nadine Kåmark har cyklat trial i tio år, och under de senaste åren har hon kombinerat elitsatsningen med studier på Chalmers, genom Riksidrottsuniversitetet. Förra året knep hon VM-silver, och siktar i år mot guldet.

​– Jag har alltid haft ett teknikintresse, men i och med cyklingen blev jag också intresserad av hur saker och ting håller. Framför allt skulle jag vilja kunna konstruera mina egna cyklar i framtiden, säger Nadine.

Vi möter upp Nadine på Teknologgården på campus Johanneberg, där hon väntar med sin cykel.

– Trial är en relativt okänd sport i Sverige än så länge, mycket vanligare i södra Europa och andra delar av världen.

Hon fick upp ögonen för sporten när en granne vid familjens sommarställe stajlade runt på en trialcykel. Själv hade Nadine lärt sig att cykla enhjuling, men blev tipsad om att testa trial och fastnade direkt. Hon förklarar att trial mycket går ut på balans, precision, styrka och explosivitet. Utövaren cyklar på en sadellös BMX-liknande cykel, och ska balanserandes på den ta sig igenom en uppsatt hinderbana utan att behöva sätta ned fötterna. Det är ingen hastighetssport, men banan ska klaras av på under två minuter.

– Sätter jag ned en fot får jag en straffprick. Om jag sätter ned bägge fötterna får jag fem straffprickar, och då kan jag lika gärna gå av banan.

Ont om tjejer

I Sverige är Nadine ensam om att tävla i trial, så i svenska tävlingar tävlar hon istället mot herrarna. Det tycker hon bara är roligt, eftersom det pushar henne till utveckling. Tidigare har tävlingsformen sammankopplats med motortrial, som länge har varit en mansdominerad sport.

– Kanske är det därför som inte många tjejer har hittat sporten ännu. Men sedan år 2015 har det fått ingå i cykel- istället för motorkategorin, vilket jag tror kommer gynna både sporten i allmänhet, och tjejernas intresse i synnerhet.

Studier och elitidrott, är det möjligt?

Nadine valde Chalmers för att högskolan kunde erbjuda henne den tekniska utbildning hon var ute efter. Studerandes maskinteknik, följt av masterprogrammet Tillämpad mekanik, tog hon ut sin examen i februari. De sista två åren studerade hon som riksidrottsuniversitetsstudent, alltså med hjälp från högskolan att anpassa studierna efter träningen.

– Utöver hjälp med en individuell studieplan, fick jag också ta del av förmåner som gymkort, mental träning och inspirationsföreläsningar. Det har fungerat jättebra! Att kombinera studier med sport gör att en blir väldigt mån om sin tid, och därmed effektiv och produktiv. Jag har absolut kunnat dra nytta av mitt cyklande i mina studier, berättar Nadine.

Och på frågan vad hon skulle hälsa en ung, framtida chalmerist med idrottsdrömmar hävdar hon utan att tveka: ”Allt är möjligt!”.

Läs mer om Riksidrottsuniversitetet
Se filmen