Cortegen i en mobil

En annorlunda Cortège gästar stadens gator

Valborg står för dörren och den här tiden på året ser göteborgarna fram emot att bli underhållna av Chalmerscortègen. På grund av rådande restriktioner kommer evenemanget att livesändas i år. ​
 I fjol ställdes Chalmerscortègen in på grund av pandemin för första gången sedan 1940 då andra världskriget pågick. Snabbt ställde arrangörerna om och byggde en uppskattad mini-Cortège som stadens invånare kunde se på olika platser runt om i Göteborg. Pandemin pågår fortfarande och restriktionerna gör att även årets Cortége får en ny skepnad i form av en livesändning. Evenemanget kommer att sändas 30 april, klockan 16.

– Vi vet att många sitter hemma och är fortsatt ensamma, samtidigt som vi vet att studenthälsan tar stryk. Detta blir en ljuspunkt i vardagen, men under trygga och smittsäkra former , säger David Welander, ordförande för studentkåren.

Själva byggandet av vagnarna har också anpassats till restriktionerna och riskbedömts. Bygglagen får vara max åtta personer och ska bygga enskilt hemma eller utomhus. Lagen får inte blandas eller träffas men för att upprätthålla gemenskapen har man istället träffats digitalt. 
   
Under livesändningen kommer filmer spelas upp av vagnarna och en jury utser en vinnare bland bidragen. Efter Valborg kommer vagnarna att placeras ut på olika platser runt om i staden under en period så att fler har möjlighet att se ekipagen på nära håll. 

För att undvika trängsel och för att alla ska ha möjlighet att fira en så säker Valborg som möjligt tipsar Göteborgs stad om tillgängliga parker och naturområden i ditt närområde.Sidansvarig Publicerad: to 29 apr 2021.