Årets Nobelpristagare om att ta kontroll över evolutionen

​Riktad evolution av enzymer ledde till årets Nobelpris i kemi. Under sitt besök på Chalmers förklarar pristagaren Frances H. Arnold hur vi med hjälp av den forskningen kan skräddarsy naturen.​
I föreläsningen, med titeln “Innovation by Evolution: Bringing New Chemistry to Life”, berättar Frances H. Arnold om sin ständiga fascination för biologins krafter och om forskningen som ledde ända fram till Nobelpriset.

– Vi vet hur man redigerar DNA, men vi kan inte komponera det. Jag brukar säga att det är som en Beethovensymfoni, där vi fortfarande försöker lära oss att hålla i pennan som skriver noterna. Men naturen, evolutionen, vet hur man komponerar DNA. Så jag bestämde mig för att det var den processen som jag skulle försöka efterlikna i laboratoriet.

Frances H. Arnold tilldelades Nobelpriset i kemi för så kallad ”riktad evolution av enzymer”. Genom att formge enzymer har hon gjort stora insatser i utvecklingen av läkemedel, och inom kemi i stort. Hon har utvecklat metoder för att framkalla mutationer hos de gener som kodar för respektive enzym. Med hennes metod går det att välja ut varianter av enzym som har en önskad egenskap. 

Efter föreläsningen fick publiken ställa frågor till Nobelpristagaren. Flera forskare och studenter på Chalmers passade på att få svar på funderingar runt Frances H. Arnolds forskning och den sista frågan för dagen handlade om hur hon tänker kring att sträva efter perfektion i forskningen. Nobelpristagaren avslutade då med att dela med sig av några ord om prestation.

​–  Det var länge sedan som jag slutade bry mig om att göra allt perfekt. Jag är expert på begreppet ”tillräckligt bra”!

I samband med föreläsningen fick Pernilla Wittung Stafshede, professor och chef för avdelningen kemisk biologi på Chalmers, möjligheten att prata med Nobelpristagaren. Se filmen om deras samtal kring vad som definierar en bra idé inom forskning och om råd till unga forskare​.

Text: Sophia Kristensson
 

Sidansvarig Publicerad: to 20 dec 2018.