​I förra veckan tilldelades Jens Nielsen the Eric and Sheila Samson Prime Minister’s Prize.

Prisregn över Jens Nielsen

​I slutet av oktober tilldelades Jens Nielsen the Eric and Sheila Samson Prime Minister’s Prize – världens största pris för forskning kring alternativa bränslen. Därmed fullbordade Jens Nielsen ett äkta hat-trick i prestigefyllda utmärkelser under oktober månad.
​Jens Nielsen mottog månadens tredje och sista pris ur den israeliske vetenskapsministern Ofir Akunis hand under en officiell ceremoni i Tel Aviv den 31 oktober. The Eric and Sheila Samson Primeminister’s prize har delats ut i fem år till forskare som är världsledande kring utveckling av alternativa bränslen. Jens Nielsen, som är professor i systembiologi på Chalmers, belönades för sina insatser kring hur man kan producera kolväten från jäst och därigenom utveckla nya biobränslen. Prissumman på en miljon dollar delade han med årets andre pristagare Jean-Marie Tarascon från Collège de France. 

– Mitt forskarlag har haft stora framgångar med att omdirigera metabolismen i vanlig bakjäst för att få fram kemiska komponenter som kan användas i biobränsle för bilar, diesel för lastbilar och i jetbränsle för flyg. Vår forskning täcker hela spektrumet, vilket jag tror haft stor betydelse för utnämningen, säger Jens Nielsen.

Tidigare i oktober tilldelades han ”Energy Frontiers award” av det italienska oljebolaget ENI för samma typ av forskning. Och bara någon vecka innan resan till Israel belönades han med Kungliga ingenjörsvetenskapsakademin, IVAs, guldmedalj för sin innovativa och nyskapande forskning inom systembiologi. Tre prestigefyllda priser på en månad. Ett fullbordat hat-trick, hur känns det?

– Det är fantastiskt, så överväldigande att det inte går att beskriva i ord. Jag fick reda på att jag skulle få det israeliska priset för någon månad sedan. Allt har gått väldigt fort.

Han tror också att det skulle kunna gå förhållandevis snabbt att få ut jästbaserad produktion av nya biobränslen som kan konkurrera med petroleumbaserade bränslen på marknaden.

– Vi har kommit ganska långt med vår forskning. En industriell implementering är mer beroende av politiska beslut och ekonomi än av teknisk utveckling. Bestämmer man sig för att vilja göra det här skulle vi kunna ha en produkt ute på marknaden om fem till åtta år, säger Jens Nielsen. 
 

Läs mer:

The Eric and Sheila Samson Prize 2017

IVAs pressmeddelande om medaljbesluten 2017

Energipris till Jens Nielsen för biobränslen från jäst, om Energy Frontiers Award

Jens Nielsen

Sidansvarig Publicerad: fr 24 nov 2017.