​Nytt format för 18-årig tekniktävling

​Tekniktävlingen Rädda Ägget är ett av Chalmers största årliga evenemang. Förra året samlades över 2 000 elever från 50 olika skolor på campus för att tävla i att göra ”ägg-farkoster”. Med en pågående pandemi är ett sådant evenemang inte aktuellt. Istället för att ställa in har Chalmers anpassat tävlingsformatet till online-kanaler och dessutom växlat upp engagemanget i de medverkande skolorna. 
dda Ägget har funnits i 18 år. Uppdraget till deltagande femteklassare är att konstruera en teknisk lösning, en farkost, som kan rädda ett rått ägg från att knäckas när det släpps från 15 meters höjd. 

Loreta Zajmi Hoti, lärare på Bohusskolan, deltar för andra gången i Rädda Ägget. Ett område som hon brinner för är att koppla barnens skolgång till deras framtida liv. Hon påtalar gärna för sina elever att de går i skolan för att studierna ska leda dem någon​stans. 

– Jag uppskattade att vår medverkan i Rädda Ägget gav oss så många diskussionsmöjligheter, vi i klassen pratade om vad ett universitet är, vad en ingenjör är för något och vad man kan arbeta med som ingenjör. 
Loreta Zajmi Hotis femteklass delades in i sju grupper och varje grupp fick själva konstruera en ägg-farkost. 

Även om varje klass bara fick skicka in ett tävlingsbidrag till Chalmers, så kunde alla elever på detta sätt vara delaktiga i den tekniska konstruktionen. Materialtillgången på skolan var knapp, så eleverna fick verkligen vara lösningsorienterade – leta hemma och besöka slöjden för att hitta passande material. 

– Vi har haft spännande diskussioner om olika material och dess egenskaper. Vilket material kan till exempel dämpa äggens fall mot marken bäst och varför? Eleverna har gjort många testflygningar, analyserat och förbättrat sina resultat, jag är väldigt imponerad av deras samarbete, säger Loreta Zajmi Hoti.

Att tänka som en inge​njör

Eleverna arbetar med Rädda Ägget inom ramen för undervisningen i teknik, fysik och naturvetenskap, men Loreta Zajmi Hoti ser kopplingar till fler ämnen.

– Eleverna har fått prova på att tänka som ingenjörer och i och med det kommer även ett större ordförråd och en förståelse för nya begrepp. Vi har även pratat om frågor som teamwork och demokrati, berättar hon. 

När grupparbetena var färdiga genomfördes en testkörning på skolan, där eleverna förutom att släppa sin farkost från hög höjd även presenterade sina konstruktioner och designlösningar för varandra. Sex av sju grupper lyckades rädda sina ägg från att krossas. Eftersom så många lyckades fick klassen genomföra en omröstning för att utse klassens gemensamma bidrag.
 
Digitala möten

2 064 femteklassare från Västsverige har under höstterminen arbetat med Rädda Ägget och totalt 85 bidrag har transporterats till Chalmers och årets tävling. Farkosternas färd mot marken har filmats och tävlingen finns att se på Chalmers digitala kanaler. Alla deltagande elever kan på så sätt följa tävlingen från sina egna klassrum.

Självklart kan inte det ersätta upplevelsen av att få komma till Chalmers campus och själv släppa ner sitt klassbidrag från en avsats 15 meter upp i luften, men Rädda ägget kunde i alla fall blir av även år 2020.
För att bygga broar mellan högskolan och grundskolan på nya sätt har Chalmersstudenter och alumner besökt de deltagande klasserna online, vilket var väldigt uppskattat. På Bohusskolan hälsade studenten Johanna Lundin på och pratade med eleverna digitalt.

– Eleverna var väldigt måna om sin design, de ville inte avslöja sina lösningar för varandra, så de fick gruppvis gå in i ett rum och prata med Johanna för att få tips, råd och pepp, berättar Loreta Zajmi Hoti. Chalmers har liksom många andra fått hitta nya digitala vägar att möta det omgivande samhället på, berättar Dorotea Blank, ansvarig för skolsamverkan. 

printscreen klassbesöl via zoom
– Ett år då många aktiviteter för eleverna ställs in kände vi att skolsamverkan är viktigare än någonsin. Kontakten mellan högskolan, lärarna och eleverna betyder mycket för alla parter. Vi får en personlig direktkontakt med våra potentiellt framtida studenter och de får en inblick i vad ingenjörskap innebär, berättar Dorotea Blank, och påtalar att de digitala klassbesöken var så uppskattade att de kommer fortsätta även i framtiden. 


Kreativa ägg-farkoster 

Elever från alla skolor levererade snillrika tekniska konstruktioner och kreativa designlösningar. Ballonger och gosedjur brukar vara populära inslag i farkosterna för att lindra äggets fall mot marken, så även i år. Ommålade påskägg, luftballonger och konfetti förekom i de olika skolornas konstruktioner. Kreativiteten är en viktig aspekt, då det är en av tre bedömningspunkter. Vinnare i Rädda Ägget utses nämligen i tre priskategorier: den tekniskt smartaste lösningen, den roligaste konstruktionen och den bästa presentationen.  En jury bestående av Chalmersstudenter utser vinnare i varje kategori. Pris kommer delas ut i digitala kanaler i samband med Nobel Week Dialogue och består av diplom, bok och biobiljetter till hela klassen.


Text:  Julia Jansson
Foto: Dorotea Blank, Per-Anders Träff och CFFC - Chalmers Film- & Foto committé​

Årets vinnare  

(Uppdaterat 2020.11.27, kl.14.00)


Knappekullaskolan med bidraget ”Hönan Rut och Vargen”Den roligaste och mest kreativa lösningen

Knappekullaskolan med bidraget ”Hönan Rut och Vargen”

"Årets vinnare av titeln bästa design är Knappekullaskolan med modellen ”Hönan Rut och Vargen”. Utöver en mycket väl fungerande farkost har bidraget också inkorporerat hela farkosten på ett kreativt sätt, där även fallskärmen är en del utav designen. Under hela bidragets färd kan en varg skådas jaga en höna, samt till slut sluka den".


the rocket äggfarkostDen tekniskt smartaste lösningen

Fässbergsskolan med bidraget ”The Rocket”

”The Rocket utmärker sig genom en vacker estetik samt en imponerande funktionalitet till sitt yttre. Utöver den utomordentliga fallskärmslösningen sticker konstruktionens insida ut, där det finns en mycket imponerande dämpad upphängningsanordning som säkerställeratt ägget är helt".Bästa presentationenvinnande bidraget covidorona

Fiskebäckskolan med bidraget ”Covidorona”

"Trots stenhård konkurrens har juryn till slut enats och korat Fiskebäcksskolans ‘’Covidorona'' till det ärofyllda priset; Bästa presentation. Det som fångarjuryns intresse ärden välgenomarbetadeplanschen med kreativa detaljer i 3D och med ett ämne som helt ligger i tiden. Den medföljande boken följer även samma gröna tråd och presenterar arbetsprocessen på ett både roligt men även tydligt sätt. Ett gediget arbete gör ‘’Covidorona'' till en självklar vinnare!"
Visa ▼

Faktaruta Rädda Ägget

Tekniktävlingen Rädda Ägget, där det gäller att komma på den mest hållbara konstruktionen för ett rått ägg som skall släppas från 15 meters höjd, startades 2002. Tävlingen har anordnats varje år sedan dess och intresset för tävlingen har ökat varje år. Syftet med Rädda Ägget är att bidra till ett ökat teknikintresse hos elever i årskurs 5.

Källa: chalmers.se

Sidansvarig Publicerad: lö 02 jan 2021.