Ny vicerektor för nyttiggörande utsedd

Mats Lundqvist, professor i entreprenörskap på Teknikens ekonomi och organisation, blir Chalmers nya vicerektor för nyttiggörande.​

Mats Lundqvist är förutom professor även föreståndare för Chalmers entreprenörskola. Från och med 1 februari är han nu ny vicerektor för nyttiggörande, och efterträder därmed Fredrik Hörstedt – men med en något justerad verksamhetsportfölj. Omfattningen är 50 procent och uppdraget är på tre år med möjlighet till förlängning. Mats Lundqvist

– Det känns spännande att ta uppdraget, jag tror vi är öppna för nya steg efter den tid som varit med bland annat pandemin. Långsiktigt så gillar jag visionen att Chalmers vid 200-årsjubileet ska vara ett ledande entreprenöriellt universitet, säger Mats Lundqvist.

Chalmers nyttiggörande redo för nästa steg

Han har jobbat konkret med entreprenörskap och nyttiggörande de senaste 25 åren.
– Jag är bekväm med frågorna och de policys som finns runt omkring, men ser fram emot att få lära känna hela Chalmers – möta lärare och forskare på fältet. Jag kommer att vara nyfiken och lära mig mycket av de mötena.
 Mats Lundqvist menar att Chalmers har byggt en solid grund för sitt nyttiggörande och att man nu är redo för nästa steg.
– Det är viktigt att involvera och lyssna på forskare, studenter, styrkeområden och andra som vill engagera sig mer i nyttiggörande. Många på Chalmers har redan kopplingar till nyttiggörande i sin forskning eller utbildning, men skulle kunna utveckla dem.

Upplevs som föregångare

Chalmers rektor och vd Stefan Bengtsson om utnämningen:
– Jag är jätteglad att Mats tackat ja till uppdraget som vicerektor. Mats har en lång erfarenhet av att på olika sätt ha arbetat med nyttiggörandefrågor på institutionen och för Chalmers som helhet.
Nyttiggörande är en viktig faktor som genomsyrar Chalmers verksamhet.
– Det är allt viktigare att våra forskningsresultat och kunskaper får genomslag och bidrar i samhället, och samverkan med näringsliv och samhälle är en viktig del i vårt arbete. Betydelsen ökar över tid, Chalmers upplevs av många som en föregångare och vi har ambitionen att det fortsatt ska vara så, säger Stefan Bengtsson.

Text: Erik Krång
Bild: Johan Bodell

Sidansvarig Publicerad: ti 11 jan 2022.