Sara Hagström och Alva Sonesson i skogen
​​Sara Hagström till vänster och Alva Sonesson till höger​​​​
Foto: Lars Rönnols

Mästare med kärlek till kartor

​Alva Sonesson tog guld och Sara Hagström silver i SM 2020. Två av Sveriges främsta orienterare läser som riksidrottsstudenter på Chalmers – i var sin ände av samma program.
I slutet av september slog Chalmersorienterarna till. Alva Sonesson nådde guld i juniorklassen och Sara Hagström silver i seniorklassen i SM i orientering som hölls i skogarna strax utanför Göteborg.
– Jag var mentalt förberedd och hade en plan för både medeldistans- och långdistansloppen, säger Alva Sonesson. Men jag tror inte att jag hade någon fördel av att tävlingarna gick i här. Jag har inte varit mycket i Göteborgsterrängen, för jag har precis flyttat hit. Jag är från Falköping, precis som Sara.

"Vi orienterare är ju intresserade av kartor"
Alva Sonesson har följt Sara Hagström i spåren från orienteringsklubben hemma i Falköping, via allt större tävlingar i skog och mark och ända till civilingenjörsprogrammet Samhällsbyggnadsteknik på Chalmers.
– Sara var den stora stjärnan i Falköping som har visat vägen och gått före inom orienteringen, så hon är en självklar idrottsförebild. Men det är lite lustigt att vi båda nu även läser samma program, säger Alva Sonesson.
Hon har just börjat första terminen, medan Sara Hagström läser sista året och har kommit en bra bit på sitt examensarbete inom vattenmiljöteknik. Att Sara Hagström valde just samhällsbyggnad var nog ingen slump, tror hon.
– Vi orienterare är ju intresserade av kartor och kan enkelt läsa av dem. Generellt skulle jag tro att det är många orienterar som intresserar sig för byggsidan. Och jag märker ju att jag liksom vaknar till och sträcker lite på mig när det kommer exempelvis en geologikarta på en föreläsning – på ett helt annat sätt än om det visas en designmodell, säger hon och skrattar.

Tips till nya elitidrottsstudenter
Både Sara Hagström och Alva Sonesson läser på Chalmers inom ramen för Riksidrottsuniversitetet (RIU), vilket innebär att de kan läsa på deltid, få hjälp med att flytta tentor eller på annat sätt anpassa studierna till träning och tävling.
– Jag testar att läsa på hundra procent nu i början. Det har fungerat bra för mig hittills, men vi får se hur det blir i vinter när jag behöver lägga mer tid på träningen, säger Alva Sonesson. Och efter vad jag har hört från andra i landslaget som är Riu-studenter på Chalmers, så finns det bra hjälp och lösningar.
Sara Hagström har också läst på helfart under de första fyra åren, men inför VM i Norge 2019 drog hon ner till femtio procent. Och det finns några saker som önskar att hon hade vetat som ny Riu-student.
– Ha inte för höga krav på dig själv första året, för det är tuffare på universitetet än på gymnasiet. Så stressa inte med att bli klar på samma sätt som kompisarna som inte är elitidrottare. Det är okej att läsa kurserna på helfart, men ett tips är att skjuta upp tentan till sommaren, säger hon. Och sänk ribban för det är väldigt krävande att både ha högsta betyg och elitsatsa samtidigt!

Båda satsar på VM
Varken Sara Hagström eller Alva Sonesson vet ännu exakt vad de vill arbeta med i framtiden. Men idrottsmässigt har båda tydliga mål.
– Mitt största fokus är Junior-VM nästa år. Det är sista året som jag kan vara med i den klassen och därefter vill jag satsa, utvecklas och se hur långt jag kan nå – var min gräns går, säger Alva Sonesson.
Och VM-målet går igen hos Sara Hagström.
– Jag har sprungit VM flera år, så nu är jag riktigt sugen på att prestera under VM i Tjeckien nästa år. Där vill jag nå medalj!

Text: Helena Österling af Wåhlberg
Foto: Lars Rönnols

Publicerad: to 15 okt 2020.