Kemiteknikstudent hoppas på EM

​Med en fallenhet för att prioritera, planera och pussla löser fälttävlansryttaren Vendela Eriksdotter Rubin livet som riksidrottsstudent på Chalmers, elitryttare, egen företagare och hästägare. Nu satsar hon på att kvala till senior-EM i Frankrike 2021.
​​Vendela Eriksdotter Rubin är 20 år, föder upp hästar, driver eget företag, håller träningar, satsar dubbelt som elitryttare – i både dressyr och i fälttävlan (även om hon just nu har tagit en paus från de största tävlingarna i dressyren). Dessutom studerar hon till civilingenjör på Chalmers tekniska högskola. Som elitidrottare har hon möjlighet att läsa som riksidrottsstudent (RIU-student) och kan därigenom studera på halvfart och få en flexiblare studiegång. Men det är ändå bråda dagar och ett ständigt pusslande för att få tiden att räcka till och livet att gå ihop.
– Det handlar om att värdera sin tid, prioritera och sätta gränser. Jag kan inte delta i allt som jag skulle kunna göra, utan måste välja det som jag tror kommer att ta mig till toppen. De sakerna ska jag prioritera, säger hon.

Vendela Eriksdotter Rubin har lärt sig att styra och planera sin tid sedan gymnasiet eftersom hon läste på distans. Efter gymnasiet tog hon ett sabbatsår för att starta företag och elitsatsa.
– Trots att dagarna var fyllda med fysiskt arbete blev jag snabbt rastlös mentalt! Jag kände att jag ville börja plugga för att stimulera hjärnan, säger hon.
Hon sökte och kom in på Kemiteknik med fysik på Chalmers.
– Under den första kursen så tänkte jag ”vad har jag gett mig in på, det kommer aldrig att gå!” Dessutom blev min bästa häst sjuk och dog, precis i samband med en stor tenta. Trots att jag inte trodde att det var möjligt, så klarade jag tentan! Det ger ju ett ökat självförtroende och en känsla av att saker löser sig, man klarar mer än man tror, säger Vendela Eriksdotter Rubin.

Gör en plan med studievägledaren
– Som RIU-student har jag ansvar att själv se till att jag får med alla kurser i min utbildning, men jag får en större flexibilitet och rörlighet inom kurserna. Och inför varje termin lägger jag upp en plan tillsammans med min studievägledare som jag sedan utgår ifrån, berättar hon.
Vendela Eriksdotter Rubin har valt att vara i skolan 2–3 dagar per vecka, eftersom det är långt att pendla till Chalmers från gården utanför Varberg. Hennes övriga tid går till att sköta både familjens och ibland andras hästar, träning för både henne själv och hästarna och åka på tävlingar.
I månadsskiftet februari–mars 2020 åker hon till Barroca International Horse Trials i Portugal för att kvala till senior-EM i Frankrike 2021.
– Jag kommer att rida den yngre av mina hästar i den tävlingen, säger hon.

I dagsläget har hon fem egna hästar som mest får gå på lösdrift, det vill säga i flock i en större hage utomhus.
– Det är ganska ovanligt bland elittävlings- och avelshästar, för det finns en något ökad risk för akuta skador. Men för mig är det en etisk fråga. Jag vill kunna se min häst i ögonen, så efter tävlingen låter jag den springa fritt med sina kompisar i några veckor. Ibland tar jag till och med av den skorna. Efter ett tag kommer hästen till mig och jag märker att den är hungrig på träning igen. Det känns gott i hjärtat, säger hon.

Många möjligheter som ingenjör
Om hon fortsätter att studera på halvfart kommer hon att ta civilingenjörsexamen 2028. Idag vet hon inte exakt vad hon vill jobba med, men det kommer garanterat att ha med ridsport och hästar att göra. Och hon ser att många vägar öppnar sig med en civilingenjörsexamen.
– Det finns en tradition att man ska mocka sig till en karriär inom hästvärlden och det är så onödigt för det finns ny teknik och nya innovationer som bara väntar på att användas och utvecklas. Inte minst när man bygger nya stall, säger Vendela Eriksdotter Rubin.
– Men det är fortfarande slitsamt för kroppen att hålla på med hästar ett helt liv, så jag vill ha en bra utbildning att falla tillbaka på. Och det får jag på Chalmers.

Text: Helena Österling af Wåhlberg

Publicerad: to 05 mar 2020.