Kemiteknik på Chalmers är högst rankat i Sverige
​Chalmers är bäst i landet på kemiteknik enligt QS ämnesspecifika ranking för 2021​​​​.​​​​​​

Kemiteknik på Chalmers rankas högst i Sverige

Chalmers är det högst rankade universitetet i Sverige inom kemiteknik. Det visar den senaste upplagan av den ämnesspecifika rankinglistan QS World University Rankings.
Kemiteknik vid Chalmers rankas på 72:e plats i QS ämnesspecifika ranking för 2021 som omfattar universitet från hela världen. Resultatet innebär även att Chalmers är det högst rankade universitetet i landet inom kemiteknik. Listan sammanställs årligen av QS för att hjälpa blivande studenter att överblicka de ledande universiteten i ett visst ämne. Forskningscitat, tillsammans med resultaten av stora globala undersökningar av arbetsgivare och akademiker används för att rangordna universitet.

– Det är naturligtvis mycket glädjande. Vi arbetar kontinuerligt för att ligga i framkant i den forskning vi bedriver, och har varit framgångsrika i att attrahera anslag, både nationellt och internationellt, och är en eftertraktad samarbetspartner både inom akademi och industri, säger professor Hanna Härelind, perfekt för Kemi och Kemiteknik på Chalmers. 
– För våra studenter innebär detta att de får en utbildning med inblick i forskningsfronten, vilket ger en god grund för dem att kunna bidra till framtidens hållbara tekniska lösningar.
 
Lyskraft för studentrekryteringen
– Resultatet gör naturligtvis att Kemi och kemiteknik vid Chalmers får extra lyskraft vid rekrytering av studenter, både nationellt och internationellt. Det är också ett erkännande till institutionens engagerade lärare och forskare samt den undervisning och stöd som vi ger studenterna på våra ingenjörsprogram. Ingenjörsprogram som är relevanta för studenterna samt näringsliv och forskarsamhället, säger docent Krister Ström, vice-perfekt för Kemi och Kemiteknik på Chalmers. 

– Detta är ytterligare ett kvitto på att våra program inom de kemirelaterade ämnena, inkluderat också mer biokemiska sådana, levererar ingenjörer och civilingenjörer som är fortsatta attraktiva för arbetsgivare inom alla sektorer i samhället, säger professor Lars Öhrström, programansvarig för civilingenjörsprogrammet i Kemiteknik. 

Högsta söktrycket i landet
– Det är ett av områdena inom Chalmers där vi regelmässigt har det högsta söktrycket i landet och QS-rankingens uppskattande betyg till vår fakultet avspeglar också vad man ser som ansvarig för civilingenjörsprogrammet i kemiteknik. Vi har lärare som brinner för att förmedla både baskunskaper och sin egen spetsforskning, men som också har ett starkt engagemang för studenternas väl och ve, säger han.

Text: Vedrana Sivac
Foto: Oscar Mattsson

Läs mer 


Sidansvarig Publicerad: to 04 mar 2021.