Internationella stipendiater hälsas välkomna

​Hopp om framtiden blandades med historiska inslag när internationella stipendiater fick träffa sina studiesponsorer i det anrika Chalmersska huset. Eftermiddagen bjöd på inspirerande presentationer, trevliga diskussioner samt ett besök av självaste William Chalmers.    
Den 26 augusti fick stipendiater från hela världen träffa sina sponsorer under en ceremoni följd av Afternoon Tea på Chalmersska huset. De nyanlända studenterna fick chansen att möta tidigare stipendiater och sponsorer från näringsliv så som Volvo Cars och Volvo Group men även betydelsefulla privata sponsorer som Sievert Larsson och U.S. Friends of Chalmers. U.S. Friends Scholarship är finansierat av alumner i USA och har hittills möjliggjort masterstudier på Chalmers för fyra amerikanska studenter. På plats fanns också en delegation från Sydkorea som ska agera ambassadörer för Sverige som studieland.  
 
Eftermiddagen inleddes med en presentation av Malin Blomqvist, processledare för utbildning och Jens Hansson, internationell rekrytering på Chalmers. Malin började med att tacka alla donatorer för att de möjliggör studier för många studenter som annars inte fått möjlighet att plugga vidare och förklarade att de utgör en viktig brygga mellan talangfulla studenter och högskolan. Jens Hansson pekade vidare på vikten av stipendier för att rekrytera nya talanger till Sverige och inte minst till Chalmers.
Rörd och tacksam ”Global Swede”
Daphne Hingert, som tidigare i år fått Svenska Institutets utmärkelse ”Global Swede”, fick chansen att berätta som sin tid på Chalmers och hur stipendiet från Sievert Larsson hjälpte henne.  Daphne har precis avslutatDaphne Hingert
sina masterstudier inom biomedicin och har nu fått en doktorandtjänst på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hon berättade med stor entusiasm hur studiemiljön på Chalmers har inspirerat henne vidare i karriären och hur Sievert Larssons stöd möjliggjort det hon åstadkommit hittills.    – Du behöver inte leta länge för att hitta inspiration på Chalmers! säger Daphne med ett leende.
Entreprenören Sievert Larsson har donerat pengar till stipendium riktat till thailändska studenter sedan 2011. Han passade på att ge de nya studenterna rådet att njuta, trots allt slit måste det finnas en balans mellan jobb och fritid. Sievert sa också några tänkvärda ord om hur studenter har ett ansvar att använda sin kunskap för att ge tillbaka till samhället när de är klara med utbildningen.   
Viktiga resurser för näringslivet
Volvo Group och Volvo Cars har stipendier riktade till studenter från Kina och Indien, som båda är viktigaRepresentanter och stipendiater för Volvo Cars
marknader för företagen. De betonade hur viktigt det är att rekrytera personer med olika bakgrund och högskolans roll i att stärka mångfalden. Fredrik Höök och Yury Tarakanov från Volvo Cars tog upp ett exempel där studenten och stipendiaten Jingxiong Liu, lyckades lösa ett problem under sitt sommarjobb på Volvo, som ordinarie personal kämpat med i 2 år. Tack vare hans bakgrund och erfarenhet utanför arbetsgruppen kunde problemet lösas och utvecklingen gå vidare.

Den redan muntra stämningen tilltog ytterligare när självaste William Chalmers, spelad av Philip Wramsby, besökte gästerna. Han berättade om sitt liv och om hur det kom sig att han testamenterade pengar till grundandet av vad vi idag kallar Chalmers tekniska högskola. 200 år efter testamentet skrevs lever traditionen med donationer fortfarande kvar och vi kan tillsammans med sponsorerna välkomna nya chalmerister till högskolan. 


Text och bild: Martina Mofidi


Sidansvarig Publicerad: fr 02 feb 2018.