Ana María Hernández Salgar, ordförande IPBES och Anne Larigauderie, verkställande sekreterare på IPBES deltog i ceremonin via lä
Anne Larigauderie, generalsekreterare på IPBES och Ana María Hernández Salgar, ordförande, deltog i ceremonin via länk.
​​​

IPBES tog emot Win win-priset

​Vid en ceremoni för 50 särskilt inbjudna gäster och ännu fler digitala åskådare, fick organisationen IPBES ta emot årets Win win-pris.
Win win Gothenburg Sustainability Award är ett av världens främsta hållbarhetspriser, med en prissumma på en miljon svenska kronor. I år har temat för priset varit biodiversitet och det är för sin insats inom det området som Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services, IPBES, prisades torsdagen den22 oktober.

När organisationen presenterades som pristagare i våras poängterade Win win-prisets jury att IPBES-rapporten "Global Assessment of Biodiversity and Ecosystem Services" från 2019 gjorde information om biologisk mångfald och ekosystem tillgänglig för fler än bara experter och forskare.

Betydelsefullt pris under ett betydelsefullt år

Som världens första internationella plattform för biologisk mångfald tillhandahåller IPBES information och verktyg för att skydda, och på ett hållbart sätt använda, naturens livsviktiga resurser. IPBES generalsekreterare Doktor Anne Larigauderie menar att det är särskilt betydande att IPBES tilldelas priset just 2020 – året då ett nytt ramverk ska formas för det kommande decenniets globala insatser för naturen. 
– Även om det är vi på IPBES som får ta emot detta pris, så gör vi det som representanter för våra 136 medlemsländer och de tusentals forskare, kunskapsinnehavare och intressenter som har bidragit enormt till vårt arbete. Detta pris är också deras pris, och denna framgång är deras framgång. Att vi tilldelas Win win Gothenburg Sustainability Award 2020 är ytterligare en bekräftelse på att vetenskaplig expertis och konkreta bevis måste vara kärnan i de beslut vi fattar idag, om vår gemensamma framtid, sade Anne Larigauderie när priset tillkännagavs tidigare i år.

Ungdomspriset till skogsprojekt i Etiopien

​Ungdomspriset, Win win Youth Award tilldelades Ariana Yuen och projektet Forested Food i Etiopien. Organisationen arbetar med att bevara skogar och skapa rättvisa för de samhällen som finns i skogstrakterna.Ariana Yuen och Forested Foods pris togs emot på plats av Fredrika Andersson, ambassadör för Win win youth award.
Ariana Yuen och Forested Foods pris togs emot på plats av Fredrika Andersson, ambassadör för Win win youth award.

Anti-korruption tema 2021

I samband med prisceremonin offentliggjordes också temat för 2021 års pris: Anti-korruption. Nomineringarna för priset har öppnat.

Fakta/IPBES

IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services) är en mellanstatlig och FN-kopplad panel jämförbar med Klimatpanelen (IPCC), men med fokus på biologisk mångfald och ekosystem. De grundades 2012 och samlar sedan dess hundratals olika aktörer, experter och beslutfattare från hela världen. IPBES huvudsakliga uppdrag är att sammanställa kunskap om tillståndet för världens ekosystem och arter samt framhålla de nyttor naturen ger oss.

Fakta/Win win Gothenburg Sustainability Award

Win win Gothenburg Sustainability Award är en ideell förening som finansieras av Göteborgs Stad, Västra Götalandsregionen och elva andra medlemsorganisationer och företag, däribland Chalmers. Win winpriset är ett av världens främsta hållbarhetspris. Vinnarna utses alltid av en oberoende jury. 

Fakta/Win win Youth award

Det finns även ett hållbarhetspris för ungdomar, Win win Gothenburg Sustainability Youth Award. Det har tidigare varit ett regionalt ungdomspris riktat mot gymnasieelever i Västra Götaland, men är från och med 2020 ett internationellt pris för unga i åldrarna 13 till 29 år.

Text: Erik krång och Julia Jansson
Bild: Fabian BeivingSidansvarig Publicerad: fr 23 okt 2020.