Hästhoppen sker längre från hindret än man har trott

​För tredje året i rad samarbetar Gothenburg Horse Show med Chalmers i syfte att på sikt hitta en så ultimat språngkurva för hopphästen som möjligt. Chalmersstudenterna kan nu presentera en formel som kan användas för att förutse hur långt innan hindret hästarnas avsprångspunkt ligger i förhållande till hur högt hindret är.
bild på hästhoppning

Redan förra året presenterade Chalmers under Gothenburg Horse Show sitt ”smarta hinder” som med en ny unik teknik kunde mäta avståndet från hästens avstamp till hindret. Publiken kunde sedan direkt se resultatet på jumbotronen.

– Ofta har man som ryttare hört att avsprångspunkten ska ligga lika långt ifrån hindret som hindret är högt, men enligt våra mätningar stämmer inte det, för avsprångspunkten för det hindret vi mätte på låg betydligt längre bort ifrån hindret än vad man kunde tro med den tumregeln, säger Kristina Wärmefjord, docent på institutionen för industri- och materialvetenskap.

Utifrån förra årets mätningar har Chalmersstudenterna nu kommit fram till en formel som man kan använda för att beräkna den korrekta avsprångspunkten. Med den nya tekniken hoppas man kunna bidra till färre skador förknippade med hoppning.

Projektet drivs av ett tiotal Chalmersstudenter med olika inriktningar. Många av studenterna lockas av att de kan kombinera sitt hästintresse med sina studier.

– Det är roligt och nyttigt för hästvärlden att få in mer teknik. Det finns säkert mycket som man kan lära sig av varandra och utveckla, säger Kristina Wärmefjord.

Gothenburg Horse Show är stolta över samarbetet med Chalmers och att få chansen till att vara med och bidra till den framtida tekniska utvecklingen inom hästsporten. Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg Horse Show, menar att GHS gärna är med och bidrar till teknik som kan vara till nytta för både ryttare och hästar.

– Vår ambition är alltid att visa upp toppsport. Kan vi på samma gång bidra till en  framtida teknisk utveckling som kan ta fram verktyg för en mer hållbar ridsport är det helt i linje med vår vision, säger han.

Gothenburg Horse Show arrangeras den 20-25 februari 2018 av Got Event, Göteborgs Stads evenemangs- och arenabolag, som driver tio arenor i Göteborg, bland annat Scandinavium. EuroHorse-mässan, 22-25 februari, pågår samtidigt som Gothenburg Horse Show och där presenteras såväl hinder som andra hästforskningsprojekt.

För mer information, läs om Chalmers hästsportsatsning

Kontakt:
Magnus Karlsteen, docent i fysik, ansvarig för hästsport-satsningen vid Chalmers, 0730-79 42 47, magnus.karlsteen@chalmers.se
Tomas Torgersen, tävlingsledare Gothenburg Horse Show, 031-368 44 53, tomas.torgersen@gotevent.se


Publicerad: fr 08 dec 2017.