Framgångsrik ledare får Gustaf Dalén-medalj

​Chalmersalumnen Lena Olving (M81) får 2022 års Gustaf Dalén-medalj för sina insatser i svensk och internationell industri. Lena Olving har under hela sin karriär varit en god förebild som ledare i tekniktunga industrier. Nu prisas hon för sina framgångar.
Lena Olving hade en tydlig koppling till Chalmers redan innan hon började sina studier på maskinteknik. Hennes pappa, Sven Olving, var professor och senare rektor för högskolan så teknikintresset var inte långLena Olving
borta. 
– Chalmers har funnits med hela mitt liv och jag var bara två-tre år när jag rusade runt i korridorerna utanför min pappas arbetsrum på Institutionen för Elektronfysik II. Att han var rektor för Chalmers när jag tog min examen känns extra fint, säger Lena Olving.

Efter examen började Lena på Volvo Personvagnar där hon jobbade i 25 år på olika chefsbefattningar. Först som produktionschef på Volvo Komponenter i Skövde, sedan för monteringsfabriken i Torslanda som då var Sveriges största industriella arbetsplats. Nyfikenheten och strävan att hela tiden lära sig något nytt ledde henne till nya utmaningar utomlands, som chef för Volvo i Asien.  

2010 utsågs Lena Olving, som ställföreträdande koncernchef och COO på Saab AB, då blev hon en av kvinnorna med högst befattning inom hela västvärldens försvarsindustri. Det året blev hon utsedd till näringslivets mäktigaste kvinna av Veckans Affärer. 

Under hennes tid som VD och koncernchef för Mycronic AB, som tillverkar utrustning till bildskärmar, lyckades hon öka omsättningen, lönsamheten och börsvärdet markant.  

2019 klev Lena av sin operativa roll på Mycronic för att på heltid dela med sig av sina erfarenheter. Idag är hon aktiv i åtta styrelser varav tre som ordförande och ägnar sig åt något hon kallar för ”Bollplank as a Service”. Där hon är ett bollplank åt flertalet VD:ar, Vice VD:ar och affärsområdeschefer. 

Hon har under sin långa och framgångsrika karriär upprepade gånger varit banbrytande och hennes ledarskap beskrivs ofta som modern och intuitiv, med ett resultat i form av kraftfull höjning av produktivitet, kvalitet och lönsamhet. Något som även står tydligt i juryns motivering till medaljen. 
–​ Det känns naturligtvis helt fantastiskt och det är med stor ödmjukhet som jag tar emot medaljen. Det känns lite ledsamt att min pappa, som gick bort 2016, inte fick uppleva det. Jag tycker det är särskilt härligt att det är Chalmerska Ingenjörsföreningen och mina civilingenjörskollegor som tycker att just jag förtjänar den - stort tack! Om Gustaf Dalén-medaljen
Chalmersska ingenjörsföreningen har delat ut Gustaf Dalénmedaljen för att hedra Nobelpristagaren och Chalmersingenjören med samma namn sedan 1950. Medaljen ska gå till en alumn för ”förtjänstfulla verksamheter, som bygger på Chalmers kompetensområden”.

Om Chalmersska Ingenjörsföreningen
Chalmersska Ingenjörsföreningen är en förening för alla som har examen från Chalmers tekniska högskola. Föreningen är den största i sitt slag och har sedan 1907 varit en sammanhållande länk för chalmerister över hela världen.
 ​​

Sidansvarig Publicerad: ti 21 jun 2022.