Dopceremoni för unik kappseglingsbåt i naturmaterial

​Linnea – det blir namnet på Chalmers kappseglingsbåt byggd av balsaträ, linneväv och cashewnötter. Det organiska bygget skapat av mastersstudenter i marin teknik är nu redo att tävla i Italien och i mitten på september hölls en dopceremoni för båten på Teknologgården.
Åtta Chalmersstudenter på mastersprogrammet i marin teknik har det senaste året designat och byggt en kappseglingsbåt som en del av Formula Sailing, projektet där 70 procent av båten måste vara gjort av naturmaterial. Studenterna har valt att bygga båten med en kärna av balsaträ med linneväv och en cashewnötsbaserad epoxi. Den unika kappseglingsbåten kommer att delta i ett tredagarsrace i Palermo, Sicilien. Med start torsdag 20 september tävlar de mot team från sju italienska universitet och ett tyskt universitet i regattan 1001VELAcup.

För att markera att båten nu är redo för avfärd till Italien hölls en dopceremoni på Teknologgården. Angela Hillemyr, prefekt och ansvarig för nyttiggörande på institutionen för mekanik och maritima vetenskaper var på plats för att döpa båten. Dopet skedde såklart enligt traditionsenlig båtkutym, med officiella dopfraser och champagne. Som en ordlek kring att båten delvis byggdes av linneväv döps båten till Linnea.

Utmanande och lärorikt projekt

Eric Eriksson är en av mastersstudenterna som deltagit i projektet. Han berättar att arbetet stundtals varit tufft, men att det främst har varit roligt och lärorikt.

– Det har varit ett väldigt komplicerat och tidskrävande projekt men det har också varit väldigt häftigt att få se ett projekt man jobbat med så länge bli verklighet.

Adam Persson, doktorand, har varit gruppens handledare under hela processen, från att ta fram designen till det färdiga bygget.

– Syftet med ett sådant här arbete är att få ta del av de utmaningar man möter när man går från att designa något till att sen faktiskt bygga det. Att hitta material, rätt leverantörer och att lyckas planera projektet rätt.

Kappseglingsbåten är på flera sätt ett extrembygge. För att optimera båten efter vindförhållandena under tävlingen i Palermo har båten en väldigt hög rigg och väldigt stora segel. Gruppen har även kämpat för att få båten att bli så lätt det bara går för att då även bli så snabb som möjligt.


Laddar inför tävling i Italien

Nu förbereder sig gruppen inför sitt tredagarsrace i Italien. Adam berättar att han är nöjd med projektet, både processen och resultatet, och att han har höga förhoppningar inför tävlingen.

– Om båten fungerar som vi hoppas tror jag absolut att vi har en stor chans att vinna hela tävlingen.

Enligt tävlingens regler ska den som seglar båten studera vid samma universitet som de som byggt den. Ombord under seglingen kommer det finnas två besättningsmedlemmar som studerar på Chalmers. De är båda elitseglare i den olympiska 49er-klassen. Tävlingen på Sicilien äger rum 20-23 september.


Läs mer: "Organiskt båtbygge i ett nötskal"​

Läs mer: "De tävlar med framtidens segelbåt gjord av cashewnötter"​Text: Sophia Kristensson

Film: Johan Bodell


Sidansvarig Publicerad: ti 25 sep 2018.