Drönarbild över Chalmersplatsen.

Chalmers fortsätter toppa internationaliseringsindex

​Chalmers behåller positionen som ett av Sveriges mest internationella lärosäten. För femte året i rad tilldelas Chalmers högsta betyg när Stiftelsen för internationalisering av högre utbildning och forskning, Stint, presenterar sitt internationaliseringsindex.​​
Sex olika dimensioner av internationaliseringen ingår i indexet och 28 lärosäten omfattas. De resultat som lanseras nu bygger på data för 2019, det vill säga innan pandemin började påverka lärosätenas verksamhet.

– Utmärkelsen är ett gott betyg på att Chalmers långsiktiga arbete med internationalisering ger resultat och vi är glada över att behålla positionen som ett starkt internationaliserat universitet, säger Stefan Bengtsson, rektor och vd för Chalmers. Vi arbetar strategiskt med att rekrytera internationellt. Även vårt arbete med olika internationella nätverk stärker forskningen. Samtidigt vet vi att pandemin givit oss nya utmaningar och ställer ännu högre krav på oss att hålla uppe takten och uthålligheten i arbetet. Internationalisering är viktigt för Chalmers.

– Trenden för år 2019 är fortsatt positiv, vilket känns mycket bra, eftersom internationalisering och interkulturell kompetens blir allt viktigare i en mer polariserad värld. Nästa år finns det dock en risk att vi får se negativa effekter av pandemin, säger Stints vd, Andreas Göthenberg.

Stint har utvecklat indexet för att främja en faktabaserad diskussion kring internationalisering och för att överskådligt kunna visa utvecklingen. Utöver Chalmers tilldelas KTH och Handelshögskolan i Stockholm högsta betyg i mätningen. Dessutom tillkommer Sveriges lantbruksuniversitet, SLU på topplistan.

Text: Ingrid Claesson

Sidansvarig Publicerad: to 22 apr 2021.