Bild på Nasrin Mosawi tyngdlyftare
​Chalmersstudenten Nasrin Mosawi har bytt spår i sin idrottskarriär - siktar nu mot OS i tyngdlyftning. ​​​​​​​​​​​​

Bytte sport– nu siktar hon mot OS

Hon var en ung mästare i kampsporten Taido, men fick abrupt avsluta idrotten. Nu siktar hon på att tävla i OS 2024 med sin nya sport.
Taido - Nasrin MosawiRiksidrottsstudenten Nasrin Mosawi hade hela idrottskarriären utstakad framför sig. Hon hade tävlat i den japanska kampsporten Taido sedan hon var tonåring. Som tjej var hon i minoritet.
– Det innebar att jag fick träna hårdare med pojkarna istället. Jag fick ordentligt med stryk och blåmärken, men det var bara att resa sig upp igen för jag drevs av revanschlust. Jag var liten, men kaxig och stark, säger hon. 
Det dröjde inte länge innan hon blev en del av svenska landslaget i Taido och kammade hem medaljer i både EM och VM. Bara en månad innan hon skulle tävla i VM i Japan satte en spark mot ögat från en motståndare plötsligt stopp.
– Det var ganska tufft när jag insåg att jag inte kunde fortsätta. Som tur var tränade jag redan tyngdlyftning för att bli starkare och mer explosiv i Taido. Då föreslog min tränare att jag skulle testa att fokusera mer på det.

Flera SM-guld
Försöket att börja med tyngdlyftning stannade dock inte bara vid en hobby, Mosawi visade upp en imponerande styrka som redan har gett henne flera SM-guld. 
– För mig var det inget alternativ att ge upp idrotten helt. Är det någonting som kampsporten lär en så är det att fortsätta kämpa. Nu siktar jag på 76 kilo som är svenskt rekord.  
Målet därefter att ta sig till sommar-OS i Paris, 2024. Ett ambitiöst mål med tanke på bytet av sport, men kampviljan finns definitivt där. 
– OS har alltid varit en dröm och det vore fantastiskt att få representera Sverige. Jag har två år på mig, men jag tar ett steg i taget. Når jag mina delmål så kan jag förhoppningsvis ta mig dit. 

Sommarjobb som mekaniker​
Som tonåring sommarjobbade hon hos en bilmekaniker. Det var där passionen för att jobba lite mer tekniskt väcktes. Vägen till Chalmers gick via Tekniskt basår och Maskinteknik
– Jag fick höra att Maskinteknik hade en verkstad där man kunde svetsa och meka med lite grejer och det lockade mig. 
Nyss tog hon sin masterexamen i Mobility engineering. ​
– Höjdpunkten var när hela klassen fick åka till en testbana i Hällered och testa olika bilar för att se hur snabbt man kunde köra dessa som en laboration. Det var verkligen supercoolt.  
Examensarbetet hade också kopplingar till idrottsvärlden.
– Det handlade om att kartlägga vilka vibrationer som uppstår i pilbågar och hur de skulle kunna påverka noggrannheten när man tävlar. Lite förenklat kan man säga att jag gjorde olika tester för att prova detta och kom fram till att det fanns en del möjligheter att dämpa vibrationerna.

Vill utveckla hjälpmedel​
Under studieåren på Chalmers har hon fått hjälp med individuell träning och rehab och att exempelvis senarelägga tentor som krockat med landslagsträningar. 
– Det här samarbetet är viktigt för oss som tävlar på en hög nivå. Att få hjälp att hitta olika alternativ och lösningar på problem som dyker upp. Jag har också lärt känna andra idrottstudenter som jag har blivit bra vän med. Det är ganska kul när man möts och kommer från så olika håll. Vi har varit allt från simmare, klättrare till konståkare och dansare. 
Efter idrottskarriären vill hon ta med sig kunskaperna från Chalmers för att utveckla hjälpmedel för andra. 
– Det kan vara att ta fram olika verktyg som gör livet enklare för idrottare och andra personer som har fått problem med skador genom exempelvis olyckor. 

Text: Vedrana Sivac


Sidansvarig Publicerad: må 25 jul 2022.