Arkitektur på Chalmers är nu på plats 37 i världen i rankinglistan QS World University Rankings.​​​
​Foto: Joha​n Bodell

Arkitektur klättrar i ny QS-ranking

Arkitektur på Chalmers fortsätter att klättra i den ämnesspecifika rankinglistan QS World University Rankings. I år hamnar Chalmers på plats 37 i världen. 
​Årligen presenterar QS dels en universell universitetsrankning samt så kallade fakultetsrankningar inom olika ämnesområden.I fjol avancerade arkitekturområdet på Chalmers från topp 51–100 till plats 46 i världen på rankinglistan QS World University Rankings. I år klättrar Chalmers ytterligare nio placeringar till plats 37.
– Det är väldigt roligt att vi fortsätter att stärka vår position internationellt. Framför allt beror det på våra kunniga, engagerade lärare och forskare som gör ett fantastiskt jobb, säger Fredrik Nilsson, prefekt för institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik på Chalmers.

Har arbetat strategiskt

En bidragande orsak till placeringen kan vara det arbete som inleddes för ett antal år sedan på tidigare Institutionen för Arkitektur. 
– Vi har arbetat strategiskt och långsiktigt med att öka synligheten, stärka vår publicering och att etablera starka internationella och nationella nätverk med viktiga samarbetspartners, säger han. 

Chalmers klättrar även inom områden som biologi, kemi, naturvetenskap och teknik på den nyligen publicerade rankningslistan. Med den nya placeringen befäster dock arkitekturområdet ytterligare sin position som Chalmers högst rankade ämne på QS-listan.
– Även om man ska ta sådana här listor med en nypa salt så betyder det förstås mycket för oss. Arkitekturämnet har många gånger svårt att hävda sig gentemot de mer traditionellt etablerade disciplinerna, inte minst på ett tekniskt naturvetenskapligt universitet, men detta är ett kvitto på att vi är internationellt starka inom vårt fält. Det stärker vårt självförtroende och ger en tydlig signal att vi är på rätt väg. 

Stark potential att ta vidare

Nu fortsätter arbetet med att synliggöra det som görs i ämnesområdet inom både forskning och utbildning. Samtidigt som man bygger vidare på de starka samarbetena med praktik och omvärld kommer man jobba ännu mer med att stärka fältets metodologiska och teoretiska ramverk.
– Arkitektur är centralt i att bygga det framtida hållbara samhället, och här har Chalmers och Sverige en stark tradition och potential att ta vidare, säger han.

Utmaningen kvarstår också i att arbeta mer aktivt med finansieringsfrågorna eftersom arkitektur och stadsbyggnad som forsknings- och ämnesområde ofta har svårt med finansieringen och att stå sig i konkurrensen med mer etablerade områden. 
– Samtidigt är det just detta ämnesområde som kan hantera komplexiteten i vårt samhällsbyggande och koppla ihop många andra områden, vilket är något som behövs för att få rätt kunskap att lösa våra hållbarhetsutmaningar, säger Fredrik Nilsson. 


Sidansvarig Publicerad: ti 10 mar 2020.