Ikeas framtid är inredd med hållbarhet

​Att få alla bitarna på plats. Det är chalmeristen Jesper Brodins uppdrag som VD och koncernchef för Ikea-bolaget Ingka Group, som driver närmare 400 av företagets varuhus runt om i världen. Hur kan man styra 165 000 anställda mot målet att bli en klimatpositiv verksamhet? ”Det är det enkla”, säger han.
1994 lämnade Jesper Brodin Chalmers som nybakad civilingenjör från industriell ekonomi. Nu är han tillbaka, för att berätta om sin karriär och om hur företaget som han är med och leder ska lyckas med sin ambitiösa satsning på hållbarhet.

Ikea, som är ett av Chalmers strategiska partnerföretag, har som mål att vara klimatpositiva år 2030. Det innebär att de ska reducera mer klimatutsläpp än vad företagets hela värdekedja släpper ut totalt. För att lyckas med det krävs både globala satsningar och lokala initiativ.

Nyckeln är att få med sig medarbetarna på omställningen. Men det är det enklaste i hela det här arbetet, menar Jesper Brodin.

– Det är jättelätt, för det är väldigt svårt att hitta någon som inte förstår allvaret kring hållbarhet och som inte vill vara med och bidra. Det är fantastiskt vilken motivationsfaktor och energi det finns i det här, säger han.

Det svåra är snarare att lösningarna ofta är tekniskt avancerade.

– Det finns ingen magisk ”silver bullet” som löser allt. Vi människor tenderar att falla för de enkla, symboliska sakerna. Men för att skapa riktig påverkan och förflyttning krävs ett omfattande, fundamentalt arbete. Det handlar om ”re-enginering”, att bygga om på riktigt.

Bland de många satsningar som Ikea gör finns vedertagna lösningar som solceller och vindkraft – Ikea driver redan idag fler vindkraftverk än varuhus. Nyttjande av alternativa material, byte till led-belysning, effektivare transporter och lagring är andra exempel på lösningar. Men företaget tittar också på möjligheten att komplettera dagens affär med andra typer av affärsmodeller, som uthyrning av möbler. Eller en så enkel sak som att erbjuda alternativ till kött i restaurangerna: istället för ”meatballs” kommer vi snart kunna välja vegetariska ”eatballs”.

Att inte ställa om är inget alternativ, menar Jesper Brodin.

– För oss är det en icke-fråga, det är ingenting vi ens diskuterar längre. Istället ser vi till att agera. Både kunderna och medarbetarna vill det. Dessutom är det framtidens affärsmodell. Många har missuppfattat detta och ser omställningen som dyr – men i det långa loppet är det är precis tvärtom, hållbarhet går hand i hand med låga kostnader.

Kostnadsmedvetenhet är något som är synonymt med det småländska möbelföretaget. Få människor har exemplifierat det mer än grundaren Ingvar Kamprad. Under några år fick Jesper Brodin också möjligheten att arbeta nära Kamprad, som hans assistent. Det var en mycket lärorik tid, säger han.

Sammanlagt har han arbetat 17 år inom Ikea-koncernen. Det började med ett chefsjobb i Pakistan. ”Efteråt fick jag höra att ingen annan hade sökt jobbet” skojar han. Kanske är det egenskapen att våga testa, och att se möjligheter istället för problem, som har tagit honom så långt i karriären.

Redan under studieåren på Chalmers provade Jesper Brodin på många olika yrken. Han jobbade bland annat som trubadur som spelade för de äldre på gamla Vasa sjukhus – samma fysiska plats där han nu är tillbaka och håller sitt anförande. Idag rymmer byggnaden civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi, institutionen för teknikens ekonomi och organisation och flera av Chalmers entreprenörskapssatsningar.

Vad fick han med sig från sin tid som student på Chalmers?

– Det var en fantastisk period. För mig blev det en lite längre tid än för de flesta andra, eftersom jag jobbade parallellt. Det passade mig bra. Mycket av det vi pluggade kunde jag applicera direkt.

– Vi lärde oss både att ta till oss fakta och att bli effektiva i hur man strukturerar problem. Bredden på utbildningen passade mig. Både ingenjörs-, ekonomi- och ledarskapsdelen var fantastiskt bra.

Han vill gärna slå ett slag för mer ledarskap i ingenjörsutbildningarna.

– Det finns fortfarande teknologer som kommer ut från utbildningen och är ganska oprövade inom ledarskapsområdet. Om du ska lyckas, handlar 50 procent om hur du kan leda andra människor. Det behövs inte bara tekniska kunskaper utan också ledarskapsförmåga, som i sin tur bygger på god självinsikt, säger Jesper Brodin.

Han berättar vidare att Chalmers och Ikea har en del spännande samarbeten och menar att det finns en speciell atmosfär som gör det enkelt att arbeta tillsammans.

Chalmers har utvecklats mycket sedan 1990-talet när han själv studerade, tycker Jesper Brodin.

– Idag finns en bättre kontext, en kunskap om hur allting hänger ihop. Chalmers har kommit långt med att till exempel koppla ihop utbildning inom entreprenörskap och startup-företag. Allting är ”närmare” idag. Det är nog mer spännande och intressant att gå här idag skulle jag tro!

I korthet:
  • Jesper Brodin – VD och koncernchef för Ingka Group.
  • Bolaget driver 376 Ikea-varuhus på 30 marknader runt om i världen. Företaget har 165 000 anställda, en omsättning på närmare 40 miljarder Euro och driver säljkanaler under varumärket och konceptet IKEA, samt Ingka Centres (shoppingcenterverksamhet) och Ingka Investments.
  • Jesper Brodin är civilingenjör från industriell ekonomi på Chalmers (I-94).

Text & foto: Daniel Karlsson
Foto: Carolina Pires Bertuol

Sidansvarig Publicerad: ti 30 jun 2020.