Compular, Stage Two

Chalmers-startup för bättre batterier vinner Europatävling

​Företaget Compular med sitt digitala labb för materialutveckling tog hem hela fyra priser, bland annat det prestigefyllda förstapriset "Best tech innovation" på Stage Two i Berlin. Stage Two är den första paneuropeiska tävlingen för startup-företag från Europas ledande universitet.
​Av över 60 startup-företag från 30 toppklassade europeiska universitet – bland annat London Business School och University of St.Gallen – stod Compular som vinnare, med Johannes Henriksson som pitchade.

Compular vann bland annat i kategorin ”Best tech innovation” och fick motta ett pris på 200 000 Euro av Harvard Business Schools affärsängelnätverk i Tyskland, samt stöd av Mckinsey, Microsoft, Early bird Ventures Uni-X, Join Capital och Superangel.

Johannes Henriksson berättar om tävlingen och betydelsen av vinsten:
– Det var en otroligt spännande tävling med framstående startups från Europas alla hörn. Vi ser denna vinst som ett fantastiskt kvitto på att vi är på rätt väg!

Digitalt labb som bygger på forskning från Chalmers

Compular, ett portföljbolag hos Chalmers Ventures, bygger på forskning från institutionen för fysik vid Chalmers tekniska högskola. Compular utvecklar ett digitalt labb för materialutveckling. Genom Compulars unika och patentsökta analysmetod kan kemiska sammansättningar screenas i förväg, vilket gör det både snabbare och billigare att skapa bättre presterande batterier med miljövänligt fokus och längre livslängd.

Rasmus Andersson och Fabian Årén har tagit fram mjukvaran under sin doktorandtid i Patrik Johanssons forskargrupp på avdelningen för materialfysik. Forskningen togs sedan vidare via Chalmers School of Entrepreneurship, och genom Chalmers Ventures Encubation-program matchades idén med studenter som går in som entreprenörer och affärsutvecklare: Emil Krutmeijer, Sirikun Loetsakwiman och Johannes Henriksson.

Mot Europalansering

Nu är bolaget med i Chalmers Ventures portfölj och siktet är inställd på nästa steg i bolagets utveckling. Johannes fortsätter att berätta om vad som händer härnäst:
– Vi ser fram emot att fortsätta med vårt pågående beta-test-program med betalande kunder och utveckla produkten med ledande batteriföretag för att lansera i Europa under 2022. Vinsten gör att vi kan förstärka teamet och ta oss än närmare vår vision om att digitalisera materialutveckling på en global skala!

Text: via Chalmers Ventures och Daniel Karlsson
Foto: via Stage Two och Compular

Stage Two är den första pan-europeiska tävlingen för startups arrangerad av RWTH Aachen och HHL Leipzig Graduate School of Management med 30 europeiska universitet. Aachen ingår i samarbetet Enhance tillsammans med Chalmers.

Sidansvarig Publicerad: on 03 nov 2021.