Bild på Leif Asp i kontorsmiljö
​Leif Asp med en spole med kolfibergarn.
​Foto: Johan Bodell

Ett av årets topp tio vetenskapliga genombrott

​Vi har tidigare skrivit om den chalmersledda studien som visar att det går att lagra energi direkt i kolfiber som batterielektroder. Denna forskning har nu av ansedda magasinet Physics World utsetts till ett av de tio största genombrotten under 2018.
​Det är Physics Worlds redaktion som varje år tar fram en topp tio lista över de upptäckter som de anser har gett det största bidragen till ökad kunskap, förståelse och vetenskapligt framsteg. En av dessa tio får sedan utmärkelsen Årets genombrott, och därefter listar man ytterligare nio högt ansedda upptäckter utan inbördes rangordning.

I år gick titeln till Pablo Jarillo-Herrero och kollegor vid Massachusetts Institute of Technology (MIT), USA, för deras forskning inom grafenområdet. Upptäckten av Higgspartikeln kammade hem Årets genombrott 2012, och belönades året därpå också med Nobelpriset.

– Jag är glad och tycker det är jätteroligt att vår materialforskning på Chalmers uppmärksammas i de här sammanhangen. Det är stort, säger Leif Asp.

Leif Asp har lett en tvärvetenskaplig grupp av forskare som i augusti 2018 publicerade en studie om hur kolfibrers mikrostruktur påverkar deras elektrokemiska egenskaper, det vill säga deras förmåga att fungera som elektrod i ett litiumjonbatteri. Detta har hittills varit ett helt outforskat område.

Ökad energieffektivitet med multifunktionell kolfiber.
Illustration: ​Yen Strandqvist

Man har visat att kolfiber har förmåga att utföra fler uppgifter än att enbart vara ett förstärkningsmaterial. De kan till exempel lagra energi. Den här upptäckten öppnar nya möjligheter för så kallade strukturella batterier, där kolfibern blir en del av energisystemet.

Den här typen av multifunktionella material kommer att kunna minska vikten väsentligt i framtidens flygplan och bilar – vilket är en nyckelutmaning för elektrifiering.

Har uppmärksammats över över hela världen

Upptäckten har också rönt ett mycket stort internationellt intresse och det har skrivits över 170 artiklar i mer än 30 länder.

– Ja det har varit väldigt många journalister som har hört av sig. Bland annat så ville BBC intervjua mig i direktsänd radio, vilket var ganska spännande, säger Leif Asp.

Även industrin har visat stort intresse och Airbus har också valt att ingå avtal med Chalmers, eftersom det sammanfaller med ett av Airbus egna strategiska forskningsområden; integrerad energilagring.

Peter Linde från Airbus menar att spjutspetsforskningen som Leif Asps forskargrupp, tillsammans med kollegor vid KTH, bedriver inom området multifunktionella kompositer för energilagring har varit direkt avgörande för samarbetet.

Mer information

Forskningen har finansierats av Vinnova, Energimyndigheten, Vetenskapsrådet, och Alistore European Research Institute.
Läs den vetenskapliga artikeln

Graphitic microstructure and performance of carbon fibre Li-ion structural battery electrodes i tidskriften Multifunctional Materials.

Läs mer om kolfiber som kan lagra energi

Mer om samarbetet med Airbus
För ytterligare information, kontakta:
Leif Asp, professor i material- och beräkningsmekanik, Chalmers, 031-772 15 43, leif.asp@chalmers.se

Publicerad: to 13 dec 2018. Ändrad: må 17 dec 2018