Till minne av professor Per-Simon Kildal

​Per-Simon Kildal, professor i Antennsystem vid Chalmers tekniska högskola, har avlidit vid en ålder av 64 år. Hans närmaste är hustrun Cécile, döttrarna Madeleine och Susanne samt brodern Fred med familj.
Per-Simon KildalPer-Simon Kildal var en enastående antennspecialist med betydande framgångar som både forskare och entreprenör. Han påbörjade sin professur på Chalmers 1989 och hade dessförinnan befattningar som forskare vid Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet, ELAB och SINTEF forskningsinstitut, alla i Trondheim, Norge.

Per-Simon var en av Chalmers mest produktiva forskare med över 700 vetenskapliga artiklar publicerade, som har citerats nära 9000 gånger. Han erhöll även en ansenlig mängd patent och mottog flera internationellt stora priser.

Professor Kildal hade en fantastisk förmåga att se och förstå nya koncept och ”tänka utanför lådan”, samtidigt som han bekvämt hanterade matematiska detaljer. Det är mycket ovanligt att stöta på en vetenskapsman som är lika mångsidig och framgångsrik i både teori och praktik. Det var denna mångsidighet, i kombination med hårt arbete och en produktiv fantasi som bidrog till professor Kildals framgångar och goda internationella rykte.

Per-Simon grundade företagen Bluetest AB och Gapwaves AB. Bluetest bygger på hans banbrytande innovation för att mäta prestanda hos trådlösa enheter, som inledningsvis möttes av skepsis från industrin men som idag är en stor kommersiell framgång. Testkammaren används av företag och telekomoperatörer över hela världen. Gapwaves har som mål att kommersialisera den vågledarteknik som Per-Simon uppfann, en design som kan kontrollera oönskade elektromagnetiska vågor i elektroniska komponenter. Idéerna till gapvågledartekniken presenterade Per-Simon i en vetenskaplig artikel 1990, som idag är citerad av andra forskare över 400 gånger.

Per-Simons arbete involverade många olika tillämpningsområden såsom mobilkommunikation, medicinteknik, satellitkommunikation och radiolänkar. Han har även lämnat viktiga bidrag inom radioastronomi. Han blev under 1990-talet involverad i uppgraderingen av världens största radioteleskop, Arecibo i Puerto Rico, och hans arbete bidrog till att avsevärt höja prestandan för det 305 meter i diameter stora teleskopet. På senare år utvecklade och patenterade Per-Simon en matare för ultra-bredband, så kallade Eleven feed antenna, avsedd för framtida radioteleskop såsom Square kilometer array (SKA) som är nästa stora internationella satsning inom astronomi.

Skidåkning var bland Per-Simons favoritintressen utanför arbetet. Han tillbringade påsklovet med sin familj och vänner i de norska fjällen varje år. Under senare år har han även vid flera tillfällen tagit sin forskargrupp på en mycket uppskattad skidresa till de norska fjällen. Han skämtade ofta om att deltagande i skidresan var ett krav för att få en doktorsexamen i antenngruppen.

Per-Simons frånfälle är en mycket tragisk förlust för hans familj, för det vetenskapliga samfundet, för Chalmers, och för kollegorna vid institutionen för signaler och system. En omfattande mängd kondoleanser har den senaste tiden strömmat in från hela världen. Vi kommer alla att sakna honom mycket.

Kollegorna på Chalmers
 

Sidansvarig Publicerad: to 14 nov 2019.